El ministeri de Sanitat calcula que s'han produït 14.391 nous casos de grip A durant la setmana passada que, sumats als 12.270 estimats en els set dies anteriors, suposarien en total 26.660 persones infectades, aquesta xifra equival a la població d'una localitat com Martorell.

S'ha conegut que tres persones afectades per la malaltia han estat ingressades aquesta setmana en estat greu a Catalunya, on ja són sis els pacients que romanen a la UCI en diversos hospitals.

A causa del fort augment de casos, Sanitat ha iniciat una nova campanya de prevenció de contagi en la qual desaconsella fer petons, donar la mà, fer petons a relíquies i utilitzar aigua beneïda per evitar més contagis.

Segons va informar ahir el departament de Salut, durant l'última setmana l'activitat gripal a Catalunya pel nou virus AH1N1 ha experimentat una lleugera reculada respecte a la setmana anterior, malgrat que s'han donat tres casos greus, que han requerit l'ingrés a la UCI. En concret, d'una setmana a una altra s'ha passat d'una taxa d'incidència de 70 casos per cada 100.000 persones a una altra de 60 per cada 100.000 habitants, amb la qual cosa Catalunya continua per sota del nivell epidèmic.

La majoria dels nous afectats per la grip A a Catalunya durant l'última setmana han presentat un quadre gripal lleu, amb una recuperació en pocs dies, llevat dels tres greus, que se sumen als altres tres pacients que la setmana passada ja es trobaven ingressats a la UCI.

En la presentació d'aquestes dades a la premsa, la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va subratllar que la incidència benvolguda de la grip clínica a Espanya, que inclou la pandèmica (A) i l'estacional, és de 32,89 casos per cent mil habitants, que ha qualificat com a "baixa" perquè per ser considerada epidèmia hauria d'arribar a 60.

La ministra va informar que hi ha 29 malalts a la UCI en estat greu, però estable, tres més que la setmana passada, mentre que 38 pacients que havien estat ingressats en unitats de vigilància intensiva ja han estat donats d'alta. Quant a les dades estimades d'infectats, va explicar que corresponen a les dues setmanes en les quals el ministeri porta a terme un sistema de còmput de la grip A per mitjà d'una xarxa de mèdics sentinelles, i no per casos concrets analitzats en centres sanitaris.

Jiménez va presidir prèviament el Comitè Executiu Nacional per a la prevenció, el control i el seguiment de l'evolució epidemiològica de la grip A i va presentat posteriorment en roda de premsa la campanya de prevenció de contagis.

Mor l'onzena víctima

D'altra banda, la vonselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana va informar ahir, divendres, el ministeri de Sanitat i Política Social de la defunció d'una dona embarassada de 31 anys d'edat per complicacions relacionades amb la grip A/H1N1. Es tracta de l'onzena persona que mor a l'Estat espanyol a causa de complicacions derivades d'aquesta ma- laltia.

La persona que ha mort es trobava ingressada a l'hospital general de Castelló, centre al qual va ser traslladada des de l'hospital Rei Don Jaime de Castelló, segons va informar el ministeri de Sanitat. Les mateixes fonts van assenyalar que per petició expressa dels familiars no es podran facilitar més dades.