L'economia espanyola va moderar la disminució el segon trimestre fins a l'1 % respecte als tres primers mesos d'aquest any, encara que la variació interanual del PIB va accelerar-ne la caiguda fins al 4,1 %, segons l'indicador avançat ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Si es confirmés aquesta última xifra, es tractaria de la pitjor dada registrada per l'economia espanyola des que s'elabora aquesta estadística. Aquesta dada varia en una dècima respecte al que va avançar el 30 de juliol el Banc d'Espanya, que va augurar una caiguda intertrimestral del 0,9 % i un descens respecte al segon trimestre del 2008 del 4 %.

Si aquestes dades són confirmades per la comptabilitat nacional, es registraria la quarta caiguda del PIB en taxa intertrimestral, després de fer-ho el 0,2 % el tercer trimestre del 2008, l'1 % el quart i l'1,9% el primer trimestre d'aquest any, i el tercer descens en taxa interanual després del 0,7 % i el 3 % dels dos trimestres anteriors.

El Banc d'Espanya destaca que continua la tendència a la baixa de l'economia, el ritme de caiguda és més "contingut" i apunta a un cert alentiment del descens de l'activitat i de l'ajust del mercat laboral. També indica que la moderació de la caiguda es produeix en un entorn de "certa normalització" dels mercats financers i unes condicions externes "menys severes".

L'economia espanyola es continua contraient com a conseqüència, principalment i de nou, de la caiguda de la demanda nacional, tant del consum com de la inversió. El Banc d'Espanya adverteix a l'Executiu que tornar a l'estabilitat pressupostària a mig termini exigeix "una execució pressupostària molt estricta i l'adopció de mesures ambicioses".

El secretari d'estat d'economia, José Manuel Campa, va valorar que la primera potència econòmica d'Europa, Alemanya, hagi tornat a registrar un creixement econòmic perquè, segons ell, serà positiu per a Espanya.

Campa va apel·lar a la cautela en recordar que, encara que l'economia alemanya ha crescut el 0,3 % respecte al primer trimestre, encara registra una caiguda interanual del 7,1 %, molt més alta que l'espanyola, i això demostra que l'evolució d'aquell país ha estat "més volàtil" que l'espanyola.