La proliferació de sistemes de vigilància en la nostra societat és avui una realitat. Amb la protecció de la ciutadania de principal excusa, les administracions han cobert de càmeres els carrers controlant així, els moviments i actituds de la població. La nova arma de protecció, o de control, utilitzada pel ministeri d'Interior es diu SITEL.

El Sistema Integral d´Interceptació de les Telecomunicacions (SITEL), és un potent mètode de vigilància utilitzat per la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Centre Nacional d'Intel·ligència, que s'empra per a "punxar" trucades de possibles "sospitosos".

SITEL és una eina informàtica que va ser regulada primer en un Reglament del Ministeri d'Indústria del 2005 i després en la Llei General de Telecomunicacions de 2007 i el funcionament de les quals ha estat sotmès a constants denúncies sobre la seva dubtosa constitucionalitat i la suposada falta de controls democràtics i judicials efectius.

El 24 d'octubre del 2001 va ser Mariano Rajoy, llavors vicepresident primer i ministre de l'Interior del Govern de José María Aznar, qui va subscriure el contracte de la compra del programari que avui utilitza el Ministeri de l'Interior per a interceptar les comunicacions i identificar als parlants.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha fet públic aquest contracte, a més d'altres dos que prorrogaven l'engegada del projecte fins a novembre del 2003, en aquest cas signats per la sotssecretària d'Interior en aquestes dates, María Dolores de Cospedal, avui secretària general del PP.

Recurs enfront el TS

L'Associació d'Internautes, que considera que el sistema no conta amb una regulació clara ni amb les garanties suficients que requereix un dret fonamental, va recórrer el Reglament davant el Tribunal Suprem (TS) i després va dur l'assumpte fins al Defensor del Poble i la Comissió Europea, assegurant que durant el Govern del PP tant els Ministeris de Defensa i de Justícia com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) van emetre informes posant en dubte la cobertura legal de SITEL.

El TS va rebutjar el recurs d'aquesta associació al febrer de 2008 i va considerar que la Llei General de Telecomunicacions era un marc normatiu adequat per a regular la interceptació de converses telefòniques de presumptes delinqüents.

Moltes altres crítiques de destacats juristes han anat dirigides al fet que es pugui accedir a dades personals, com la identitat o el DNI, sense autorització judicial.

El sistema que el Govern de José María Aznar va introduir al estat espanyol va començar a funcionar a ple rendiment l'any 2004. Després de l'arribada del PSOE a la Moncloa al març d'aquest any, el primer ministre de l'Interior de Zapatero, José Antonio Alonso, va heretar el "programari espia".