Prop de 500 membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de tot Espanya s'han reunit avui a Barcelona per commemorar el cinquè aniversari d'un moviment que es posa, com repte de futur, pressionar a les administracions locals perquè protegeixin el "dret a un habitatge digne".

Conscients de la "dificultat" d'aconseguir canvis en la legislació estatal, les més de 200 associacions que s'han constituït a Espanya busquen "interpel·lar" a les Comunitats Autònomes i als ajuntaments per respondre a una situació que qualifiquen d'"emergència" social.

"El Govern del PP s'ha tret la careta i s'ha convertit en el govern de la banca. Ha desoït un clamor popular. Davant aquest bloqueig, estem interpel·lant molt més als governs de les Comunitats Autònomes, així com els ajuntaments", ha explicat Ada Colau, portaveu de la PAH de Barcelona i una de les cares més visibles del moviment.

Acompanyada per prop de 500 representants d'un centenar associacions estatals, Colau ha admès que fa cinc anys era impossible pensar que serien capaços de paralitzar més d'un miler de desnonaments, obtenir milers de dacions en pagament i reallotjar a més de 1.000 persones en l'obra social del moviment.

"Estem molt emocionats. Era impossible imaginar que podríem arribar fins aquí. Volem donar el missatge de que el ciutadà té molt més poder del que es creu. Si persistim i ens organitzem, la ciutadania té molta més capacitat d'incidència i d'organització", ha ressaltat Colau.

La veu més visible d'aquest moviment, nascut a Barcelona fa un lustre, ha fet aquestes declaracions abans de la celebració d'una multitudinària assemblea que s'ha celebrat al Centre Cívic 'La Bàscula' de la capital catalana.

En ella els membres de les diferents PAH estatals d'Andalusia, València, Andalusia, Astúries, Madrid, Catalunya i Múrcia han pogut compartir la seva experiència i debatre els objectius per seguir amb "l'acció popular i la desobediència civil" davant el que consideren una vulneració dels drets humans.

Durant els cinc anys de vida de la PAH, aquesta ha protagonitzat, entre d'altres accions, una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la dació en pagament i el lloguer social que va recollir un milió i mig de firmes, i ha aconseguit el suport de jutges del Parlament Europeu i fins a de les Nacions Unides a algunes de les seves reivindicacions.

En el futur pròxim, un dels seus objectius estarà centrat a mantenir el pols a les administracions locals perquè s'instauri el lloguer social en els habitatges buits que estan en mans de les entitats bancàries.

"No podem deixar d'interpel·lar a l'administració, perquè han de respondre a una situació d'emergència. Qualsevol institució és competent per defensar als ciutadans", ha emfatitzat Colau.

També ha reivindicat que, davant el "descontentament" de la ciutadania per les retallades socials, la PAH també pretén articular altres demandes connectades en les àrees de la sanitat i l'educació.

En un ambient reivindicatiu, però no per això festiu, les samarretes verdes amb el popular lema 'Stop Desnonaments' han inundat una reunió en la qual, després de la seva finalització, els seus membres commemoraran el seu cinquè aniversari amb una paella multitudinària per seguir reivindicant que "sí es pot".