D'orografia abrupta i cims que arriben als tres mil metres d'altitud, el massís dels Trois Evêches, al departament francès d'Alps d'Haute-Provence (sud-est) i a 150 quilòmetres de Niça, ha estat escenari d'un accident aeri en què es tem que hagin perdut la vida 150 persones.

L'avió, un Airbus A320 de la companyia alemanya Germanwings -filial de baix cost de Lufthansa-, ha copejat entorn de les 11.00 hora local les vessants del pic d'Estrop, entre les localitats de Barcelonnete i Digne-les-Bains, capital del departament i associada fins ara a un cim de la literatura francesa, "Els miserables", de Victor Hugo, que va situar allà el començament de la història.

Es tracta d'una zona inaccessible per carretera, al sud del terme municipal de Méolans-Rével, una aldea de prop de 300 habitants vorejada per tres estacions d'esquí.

Creuat per crestes de sorrenca, les despullades parets de l'Estrop amb prou feines presentaven neu aquest matí, un paisatge en el qual, segons el diputat de la regió d'Alps d'Haute-Provence Christophe Castaner, jeia l'avió, "completament destruït".

Aquest càrrec socialista, que ha sobrevolat en helicòpter el lloc al costat del titular gal d'Interior, Bernard Cazeneuve, descrivia en el seu compte de Twitter una imatge "espantosa, trista", esquitxada per múltiples vestigis de fusellatge i cadàvers.

Segons els responsables de l'operatiu desplegat, rescatar els cossos de la disseminada cabina del vol exigirà diversos dies, ja que la violència del xoc ha dispersar les restes en un perímetre d'una hectàrea de molt difícil accés.

Fonts de la Gendarmeria de Seyne, pròxima al lloc on avui s'ha estavellat l'aparell, han indicat a Efe que "és molt complicat arribar a la zona, només s'hi pot accedir amb helicòpter".

Abans, el president del departament, Gilbert Sauvan, que també havia pogut sobrevolar la zona, ha revelat a la cadena "BFM TV" que el major tros de fusellatge amb prou feines excedia "la mida d'un vehicle".

Propietari d'un centre esportiu a la regió, el guia de muntanya Mathieu Subé dirigeix setmanalment grups d'excursionistes a través del relleu alpí i ha assegurat a Efe conèixer "perfectament" el lloc del sinistre.

"Es tracta d'una zona escarpada i despoblada, coberta per la neu i pròxima a diverses pistes d'esquí", ha relatat abans d'assegurar que "només s'hi pot accedir a peu".

Natural de Barcelonnette, a una quinzena de quilòmetres del lloc dels fets, Subé descriu un paisatge desproveït d'arbres, sovint transitat per excursionistes i on, des de fa unes hores, la neu començava novament a caure: "L'operatiu d'emergència serà complicat".

"També s'ha aixecat un fort vent que obliga els helicòpters a volar molt alt", ha afegit.

En l'instant de l'accident, no obstant això, les condicions meteorològiques eren "normals", segons han informat els serveis regionals de Météo-France.

"La situació era més aviat tranquil·la, sense núvols en el nivell de creuer de l'avió, amb vent moderat, sense turbulències, ni gebre", ha explicat a Efe una portaveu, qui ha alertat, no obstant això, d'un empitjorament meteorològic al llarg de la tarda.