Segueix-nos a les xarxes socials:

Les Corts Valencianes reobren la investigació de l'accident del metro

El Parlament crea la comissió que investigarà la gestió del sinistre en què van morir 43 persones

Les Corts Valencianes reobren la investigació de l'accident del metroKai F rsterling/efe

Les Corts Valencianes van constituir ahir, nou anys després de l'accident de Metrovalencia del 2006 en què van morir 43 persones, i de la comissió d'investigació que es va tancar en 26 dies, una nova comissió que intentarà aclarir el succés i la gestió que en va fer el govern del PP.

La creació d'aquesta comissió es va acordar el 3 de juliol, dia del novè aniversari de la tragèdia, amb els vots del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, i en contra del PP, i s'ha posat en marxa amb l'elecció de la taula que dirigirà els seus treballs, que presideix el PSPV i on Compromís ocupa la vicepresidència i el PP la secretaria.

La primera decisió de la comissió va ser fixar el termini del 8 d'octubre perquè els grups presentin les propostes de compareixences i de peticions de documentació. El president valencià Ximo Puig va ser testimoni de la constitució de la comissió, que hauria de tenir enllestits els seus treballs en un any.

Ciutadans ja va avançar ahir que proposarà citar l'exdirector general de Radiotelevisió Valenciana Pedro García per explicar l'"apagada informativa" que es va fer de l'accident, i tant aquest grup com el PP consideren que han de comparèixer la jutge instructora del cas i la fiscal.

El PSPV va avançar que s'oposarà a les compareixences de la jutgessa i la fiscal, perquè la causa continua oberta i perquè la funció de la comissió no és "fiscalitzar" la feina judicial, sinó "descobrir la veritat" i les responsabilitats polítiques de l'accident i la seva gestió.

El PP proposarà que el jutjat d'instrucció número 21 de València, que investiga aquesta causa, remeti còpia íntegra de tota la documentació que posseeix, així com que les Corts Valencianes lliurin tota la informació de la comissió de 2006, la qual "moltes vegades es posa en dubte sense haver llegit absolutament res del que va passar".

Així ho va manifestar el diputat del PP Alfredo Castelló, que va agrair que 88 dies després d'aprovar-se "per fi" s'hagi reunit la comissió, de la qual espera "que llanci més llum, si fos possible" i que les víctimes "se sentin a gust" sabent que els seus representants estan disposats a tornar a valorar els fets.

La socialista Ana Barceló va afirmar que acaben nou anys "de silenci", en què el PP no ha posat "ni els mitjans ni ha tingut la voluntat política" que s'aclareixin els fets, mentre que l'anterior comissió va ser "un tràmit" per portar a l'"obscurantisme" l'accident més greu d'un metro a Europa.

Barceló va destacar que la comissió ha de determinar responsabilitats polítiques i tècniques, però no fiscalitzar la tasca de magistrats i fiscals, i per això no se sumaran a la proposta que aquests compareguin.

Isaura Navarro, de Compromís, va ressaltar que han hagut de passar nou anys i "ha hagut de caure el govern corrupte del PP" per poder començar a treballar per saber "la veritat" tant de l'accident com de la "manipulació" de la informació i de l'intent d'utilització de les víctimes, la qual cosa es comença a revertir.

Alexis Marí, de Ciutadans, va defensar que la comesa d'aquesta comissió és "complir més i millor" amb les víctimes i va lamentar que el PSPV, que al seu dia va criticar els vetos del Partit Popular a compareixences, no doni suport a la compareixences de la jutgessa i la fiscal, als que no volen "supervisar", sinó que expliquin quina va ser la relació entre l'Administració pública i la justícia.

Fabiola Meco, de Podem, va destacar que "ara per fi" la comissió treballarà "seriosament" i portarà a terme una tasca que no va fer l'anterior.

Ximo Puig va destacar que ahir era "un dia molt important" en la "recuperació de la dignitat de les institucions valencianes" i s'inicia un "nou temps" en què, des del perdó i la reparació, cal buscar mesures perquè mai torni a passar un accident com aquest.

Prem per veure més contingut per a tu