La policia tailandesa ha estimat avui que possiblement en una setmana es tancarà la investigació sobre l'assassinat del català David Bernat, encara que desconeix la data d'inici del judici, així com els càrrecs que se li imputaran al presumpte assassí, Artur Segarra, natural de Terrassa i excandidat de la formació xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC) a Manresa, les eleccions municipals del 2007.

"Estem esperant als resultats de les últimes indagacions, així com de les entrevistes a alguns testimonis més, però creiem que aquest assumpte acabarà molt aviat. No puc assegurar el dia exacte, però potser en una setmana", ha declarat a Efe el viceportaveu de la policia tailandesa, Kissana Phatanacharoen.

"Com a oficials de la policia només som responsables de les investigacions prèvies. Hem de recopilar les proves i fer una fotografia general de la situació perquè les evidències recollides demostrin la culpabilitat del sospitós", ha afegit.

De moment, els investigadors asseguren que no hi ha altres sospitosos de col·laborar en l'assassinat de Bernat, malgrat que alguns mitjans van publicar que Segarra va esmentar un tal "David", possible soci seu. "Això són coses que la premsa escriu, però que no ha dit la Policia", ha subratllat el viceportaveu.

"Després del succeït a Koh Tao fa dos anys estem sent extremadament meticulosos amb els quals diem als periodistes. Allò va ser un absolut desastre", ha admès. Kissana es referia al que va passar en la turística illa de Koh Tao el 2014, quan dos britànics van ser assassinats i la investigació policial va ser qualificada de "caòtica" per mitjans locals.

La Justícia tailandesa va condemnar a mort per aquest crim dos emigrants birmans, que clamen la seva innocència i diuen que són mers "bocs expiatoris". "Tot el que vam declarar davant els mitjans es va acabar tergiversant i la nostra reputació va quedar molt danyada. És una cosa que no volem que es repeteixi, per això només parlarem del que estiguem realment segurs", ha dit.

En el cas de Bernat, el viceportaveu ha precisat que els investigadors no s'estan basant en especulacions, sinó en proves i evidències molt concretes per evitar malinterpretacions, donat l'impacte que ha tingut la troballa de parts del seu cadàver, que va ser esquarterat. Aquesta mateixa prevenció explica la prudència del Comissari General de la Policia Real Tailandesa, Chakthip Chaijinda, després de declarar en roda de premsa que la investigació està ara centrada en les gravacions de vídeo d'una botiga de materials de construcció, anomenada Home Mart, freqüentada per Segarra.

"Això no obstant, encara no sabem què va anar a comprar allà i és el que volem descobrir", ha puntualitzat el cap policial. La investigació també va avançar amb una nova declaració de Pridsana Saenubon, nòvia de Segarra, que "ha beneficiat l'evolució del cas", ha assegurat Chaijinda, qui, això no obstant, no ha detallat les suposades revelacions de la companya sentimental del sospitós.

Va ser Pridsana qui va donar la clau per trobar el pis en el qual la Policia pensa que Segarra va matar Bernat, encara que el sospitós segueix negant haver comès el crim. El cadàver de David Bernat, un consultor de l'Albi (Garrigues) de 40 anys, va aparèixer desmembrat en almenys set parts a final de gener i principis de febrer en diferents zones del riu Chao Phraya, que travessa la capital tailandesa.

L'executiu lleidatà va ser vist per última vegada amb vida el passat 20 de gener acompanyat d'un altre occidental, tan sols un dia després d'arribar a Tailàndia procedent de l'Iran, país en el qual treballava com a assessor per a una empresa de telefonia.

Des del principi de la investigació, la policia tailandesa creu que Bernat va ser segrestat per ser extorquit i poder accedir als seus comptes bancaris a Singapur.

Fonts policials van assegurar aquest dilluns que van trobar "moviments de grans quantitats de diners" des dels comptes de Bernat cap a bancs a Espanya i Tailàndia, entre els quals es trobaria el compte de Segarra, que segons la premsa local hauria rebut uns 900.000 euros.