Segueix-nos a les xarxes socials:

El crític Albano-Dante Fachin es posa al capdavant de Podem

Serà el nou secretari general de la formació a Catalunya amb el 42% dels vots favorables

El crític Albano-Dante Fachin es posa al capdavant de Podemefe

El nou secretari general de Podem a Catalunya, Albano-Dante Fachin, que ha guanyat les eleccions internes del partit amb gairebé el 42% dels vots, és un expert en política sanitària que va ser elegit diputat al Parlament en les últimes eleccions.

Albano-Dante Fachin va afirmar ahir, en la seva primera roda de premsa com a nou líder de Podem, que les eleccions han posat fi a un període d'interinitat molt perjudicial, i que a partir d'ara cal unir esforços per "construir un espai ampli" de canvi capaç de guanyar les eleccions catalanes.

Segons va dir des de Madrid el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, Fachin s'ha imposat amb rotunditat a la resta de candidats, però amb un percentatge molt baix de participació, ja que només han votat 6.927 inscrits -el 13,83% del cens total i el 27,27% del cens d'actius, persones que han entrat en el portal de participació en l'últim any. Fachin, considerat proper a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (Barcelona En Comú) i crític amb el sector oficialista capitanejat pel líder de Podem, Pablo Iglesias, ha aconseguit no només ser elegit secretari general a Catalunya, sinó també que 24 dels 34 membres del Consell Ciutadà Català -el principal òrgan de direcció- siguin de la seva candidatura.

Jéssica Albiach, que està considerada com una candidata propera a Íñigo Errejón, ha obtingut el 24% dels vots i 7 representants en l'esmentat Consell, mentre que el candidat més oficialista per ser afí a Iglesias, Raimundo Viejo, ha aconseguit només el 9% dels vots i 3 representants.

Echenique va felicitar tots els candidats pels seus debats constructius en "una campanya exemplar" i ha destacat la participació que, malgrat haver arribat només al 13,83%, ha estat la més alta de totes les primàries autonòmiques de Podem, només superada per altres processos estatals com la consulta sobre l'aliança amb IU o el pacte del PSOE i C's.

Sobre la fórmula jurídica que el partit adoptarà, el secretari d'organització va considerar que és un "debat secundari" i que el repte és avançar cap a la "descentralització" de Podem i especialment en panorames polítics singulars, com és Catalunya".

Fachin, que substitueix en aquest càrrec Gemma Ubasart després de dimitir el mes d'octubre passat, va explicar que el seu partit té "l'oportunitat històrica de construir un espai que pot guanyar les pròximes eleccions catalanes" i ser una alternativa a l'actual govern de JxS.

Sobre el grau d'autonomia que té Podem Catalunya respecte a Podem, Albano-Dante Fachin va assenyalar que des del primer moment en el seu partit va quedar clar que les decisions s'adopten de a baix cap a dalt, així com que "totes i cadascuna de les decisions que afecten Catalunya s'han de decidir des de Catalunya".

"Afortunadament, -va precisar- això s'entén perfectament i es recolza des de la direcció de Podem i des de tots els territoris", cosa que està en consonància, va recordar, amb el fet que "Podem defensa un estat plurinacional en el que cada territori té la seva pròpia autonomia".

Prem per veure més contingut per a tu