Segueix-nos a les xarxes socials:

Aragonès diu que «si cal» inclourà una partida sobre el RUI als pressupostos

El secretari d'Economia avança que els comptes públics de 2017 «no seran gaire diferents» dels de 2016

Aragonès diu que «si cal» inclourà una partida sobre el RUI als pressupostosACN

El secretari d´Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimarts que inclourà, si cal, una partida per un referèndum unilateral d´independència als pressupostos de la Generalitat de 2017. En una entrevista a Rac1, Aragonès ha declarat sobre aquesta possibilitat: "Ha d´haver-hi una partida per un referèndum o per unes eleccions constituents? Si es decideix que s´ha de fer així, ha d´estar al pressupost", ha sentenciat. El responsable d´Economia del Govern ha previst que els comptes públics del 2017 no seran gaire diferents dels que es van rebutjar al Parlament aquest 2016 i ha estimat que el dèficit públic de la Generalitat se situarà enguany al voltant de l´1%, per sobre del 0,7% que fixa l´Estat per a les comunitats.

En aquest sentit, Aragonès ha lamentat que el Ministeri d´Hisenda encara no ha comunicat a les autonomies quina previsió de la recaptació en IVA i IRPF cedirà a les comunitats, tot i que normalment l´Estat ja ha avançat aquestes dades a aquestes alçades de l´any. El secretari d´Economia ha criticat que Hisenda no facilita aquestes dades com una manera de pressionar al PSOE perquè faciliti la investidura de Mariano Rajoy, en un exemple d´ús partidista de les institucions per part del PP.

"El creixement econòmic ha de permetre millorar els ingressos de la Generalitat en l´elaboració dels nous pressupostos, especialment els provinents del sistema de finançament autonòmic, el problema és que l´Estat paga amb retard aquests recursos i hi ha hagut desquadraments en els darrers anys", ha manifestat Aragonès. Pel que fa a despeses, el secretari d´Economia ha explicat que aquestes "sempre són creixents" en partides com la sanitat i que cal incrementar-les en educació, així com per les noves estructures d´Estat. "Sense pressupost pel proper 2017, la Hisenda pròpia quedarà aturada", ha indicat.

D´altra banda, Aragonès ha lamentat que la divisió de poders a Espanya "està en qüestió" com s´ha demostrat en els casos de les maniobres del Ministeri de l´Interior i de l´Oficina Antifrau de Catalunya per implicar polítics independentistes en casos de corrupció. El responsable del Govern ha advertit que s´està repetint una situació semblada en el cas del BPA, en què presumptament directius de la banca andorrana ven rebre pressions de l´Estat per filtrar suposada informació sobre Jordi Pujol, Artur Mas o Oriol Junqueras. "La justícia espanyola hauria de fer el mateix que l´andorrana i investigar el cas", ha sentenciat.

Prem per veure més contingut per a tu