Segueix-nos a les xarxes socials:

El Palau rectifica i finalment acusarà Convergència en el judici per l'espoli

Els representants de la Generalitat s'abstenen en la votació sobre l'acusació a l'antiga CDC

El Palau rectifica i finalment acusarà Convergència en el judici per l'espoliarxiu/andreu dalmau/efe

El vot favorable dels dos representants del ministeri de Cultura, sumats als dos de l'Ajuntament de Barcelona i a l'abstenció de la Generalitat, van portar el Consorci del Palau de la Música a canviar la seva posició i a exercir l'acusació contra CDC en el judici per l'espoliació del Palau de la Música.

En una reunió extraordinària del Patronat del Consorci del Palau de la Música, convocada per l'Ajuntament de Barcelona, es va produir una nova votació en la qual es va decidir, per una majoria de cinc vots a quatre, amb les tres abstencions de la Generalitat, que l'entitat musical s'adhereixi a l'escrit de conclusions del fiscal, que acusa Convergència de lucrar-se amb l'espoliació del Palau.

A més dels vots del ministeri de Cultura -que no havia acudit a la reunió anterior- així com el canvi de criteri de la Generalitat -que anteriorment va votar-hi en contra-, va resultar també decisiu el vot d'un representant de l'Orfeó Català, mentre que els altres quatre que té l'associació hi va votar en contra.

A la trobada, celebrada ahir al migdia al Palau de la Música, hi van assistir el secretari del departament de Cultura, Pau Villòria (amb els vots delegats del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del conseller de Cultura, Santi Vila); Eduardo Fernández Palomares, en representació del ministeri de Cultura i Esports (amb un vot delegat); i Jaume Asens i Joan Llinares, en representació de l'Ajuntament de Barcelona.

Per part de l'Orfeó Català, van participar en la reunió Mariona Carulla (amb dos vots delegats contraris a l'acusació a CDC), Eduard Capell, que també va votar en contra, i Àlex Robles, l'únic representant de l'entitat musical que hi va votar a favor.

El canvi de posició de la Generalitat es va produir després que el Parlament aprovés la setmana passada, amb el suport d'ERC i tota l'oposició, dues propostes de resolució presentades per Catalunya Sí que es pot i la CUP, en les quals s'instava el Govern a canviar d'estratègia i acusar CDC pel cas Palau a través del Consorci.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va assenyalar, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern català, que la qüestió va estar discutida «àmpliament» pel Govern, que va decidir «intentar mantenir una posició coherent» en defensa dels «interessos del Consorci» i en «compliment de les dues propostes de resolució» aprovades pel Parlament.

Vila va reconèixer que aquestes votacions es van produir «en un context en el qual l'opinió pública és especialment sensible» davant els casos de corrupció, motiu pel qual la nova postura del Govern també «atén aquesta sensibilitat».

També la consellera de la Presidència, Neus Munté, va justificar el gir respecte a la setmana passada perquè el Govern català «es caracteritza per esforçar-se a complir les resolucions parlamentàries, no per obstruir-les».

Jaume Asens, tinent d'alcalde de Drets i Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, va considerar que ahir era «un dia important» en què es va fer «un acte de responsabilitat».

Asens va voler agrair tant als representants de la Generalitat com als de l'Estat la seva posició perquè «permet al Consorci acusar Convergència i reclamar 6,6 milions d'euros, en l'execució de la sentència, i fer tot el possible perquè es puguin reintegrar al Palau de la Música».

A la vegada, va qualificar d'«acte valent, de coherència» el canvi del govern de la Generalitat després de reconèixer que en política «no és fàcil rectificar, canviar d'opinió».

Prem per veure més contingut per a tu