El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va demanar a Pablo Iglesias que siguin «valents» i que Podem no es despengi del referèndum ni deixi sol el president català, Carles Puigdemont, en el camí cap a la consulta l'1 d'octubre. Una petició que va formular Campuzano al secretari general de Podem en el seu torn de rèplica durant el ple del debat de la moció de censura contra Mariano Rajoy, en al·lusió a la posició de Catalunya Sí que es Pot sobre la consulta si es fa per la via unilateral.

«Si volem que en algun moment hi hagi algun acord democràtic sobre el futur polític de Catalunya, cal donar suport al president Puigdemont en el camí cap a l'1 d'octubre», va considerar Campuzano, que va insistir a reclamar a Podem i als partits vinculats a ells a Catalunya que «no es despengin» del referèndum.

Iglesias, per la seva banda, ha convidat al PDeCAT que canviï l'abstenció que té previst votar quan acabi el debat per un sí a favor de la moció de censura, i va prometre «seduir amb fets». Partidari d'«un referèndum pactat» a Catalunya, Iglesias va advocar perquè el partit català reconsideri la seva posició perquè està disposat a defensar la democràcia, el dret a decidir i la celebració d'una consulta a Catalunya.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va dir ahir que no convocaran eleccions autonòmiques a Catalunya abans de l'1 d'octubre, data anunciada per a la consulta independentista. «Només hi haurà eleccions després de la celebració del referèndum. Eleccions autonòmiques si guanya el no i eleccions constituents si guanya el sí», va subratllar.

Tardà es va expressar en aquests termes durant el debat de la moció de censura d'Units Podem al president del govern, Mariano Rajoy, al ple del Congrés, que va comunicar que el seu grup hi donarà suport «orgullosos».

Una bona part de la seva intervenció el portaveu d'ERC la va dedicar principalment a la qüestió sobiranista i ho va fer per negar que el procés sigui un desafiament, sinó que es tracta d'«un mandat democràtic».