El centre de Barcelona va acollir una massiva manifestació en contra de la independència de Catalunya i a favor de la unitat d'Espanya, convocada per l'entitat Societat Civil Catalana i en la qual van participar entre un milió, segons els organitzadors, i 350.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Va ser la mobilització més multitudinària fins a la data celebrada a Barcelona en defensa de la unitat d'Espanya, amb manifestants procedents principalment de tot Catalunya i amb la participació de dirigents del PP, de Ciutadans i del PSC.

La marxa, dos dies abans que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegui al Parlament amb la declaració d'independència sobre la taula després de l'1-O, es va iniciar a la plaça d'Urquinaona, que va començar a omplir-se una hora i mitja abans de la convocatòria, i va transitar per la Via Laietana fins a l'avinguda Marquès d'Argentera, on es va llegir un manifest. A la capçalera de la manifestació, darrere d'una pancarta amb el lema «Prou! Recuperem la sensatesa», es van situar el president de Societat Civil Catalana, Mariano Gomà, l'escriptor Mario Vargas Llosa i l'exministre socialista Josep Borrell.

Nombroses cares visibles del PP (Dolors Montserrat, Rafael Hernando, Javier Arenas, Pablo Casado, Enric Millo, Andrea Levy, Xavier García Albiol i Cristina Cifuentes), de Ciutadans (Albert Rivera, Inés Arrimadas, José Manuel Villegas, Fernando de Páramo, Carlos Carrizosa i Begoña Villacís) i del PSC (Salvador Illa, Josep Bor-rell i Celestino Corbacho) també eren a primera línia.

Entre una multitud de banderes espanyoles, senyeres i algunes d'europees, la marxa va avançar lentament a partir de les dotze del migdia, entre crits de «Puigdemont a la presó», «Jo sóc espanyol» i «Visca Espanya, visca Catalunya i visca la Guàrdia Civil» i, en passar al costat de la Prefectura Superior de Policia, els manifestants expressaven el seu suport als agents i cridaven: «No esteu sols». Entre les pancartes es llegien lemes com «La unitat d'Espanya no es vota ni es negocia! Es defensa!», «Cop no!», «Espanya som tots», «Pau» i «155 ara».

Els parlaments

Poc després de les dues del migdia, els protagonistes de la capçalera van arribar a l'escenari instal·lat davant de l'estació de França, des d'on Vargas Llosa va titllar de «colpistes» Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Carme Forcadell, i va destacar que la «conjura independentista no destruirà 500 anys d'història» d'Espanya ni la convertirà en un país «tercermundista».

Vargas Llosa va advertir que «el nacionalisme ha omplert la història de guerres, sang i cadàvers» durant la seva intervenció dalt de l'escenari, i va afegir que el nacionalisme català causa danys «també a Catalunya», i que per això s'ha d'«aturar». Finalment, el premi Nobel va apuntar que no vol que els bancs i les empreses marxin de Catalunya com si fos «una ciutat medieval perseguida per la pesta».

D'altra banda, Borrell va afirmar que «Catalunya no és una colònia» ni un «Estat ocupat militarment», i va instar Puigdemont a «no empènyer el país cap al precipici», perquè «si es declara unilateralment la independència, aquest país se'n va en orris». L'exministre va demanar «respecte» per als catalans, i va fer una crida a la serenor, la pluralitat, la convivència i la solidaritat.