L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha afirmat que el judici per les responsabilitats comptables derivades del 9-N és "una venjança" de Societat Civil Catalana i l'Associació d'advocats catalans per la Constitució i també del PP que no van quedar "satisfets" amb les condemnes per desobediència i les multes dels judicis penals. "Ens volen inhabilitats i ara també arruïnats", ha manifestat Mas a les portes del tribunal. L'expresident ha recordat unes declaracions de l'exvicepresidenta del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, que afirmava que serien ells i les seves famílies qui pagarien el 9-N "de les seves butxaques". Tanmateix s'ha mostrat tranquil i satisfet perquè considera que han pogut donar les explicacions pertinents per demostrar que "no hi ha cap responsabilitat comptable". El tribunal els reclama 5,2 MEUR que ja han aportat com a fiança.

Mas veu un "esperit de venjança" en les entitats que van presentar la demanda davant del Tribunal de Comptes perquè "no estaven satisfetes" de les sentències del TSJC i del Suprem que van condemnat per desobediència a tots quatre. L'expresident ha recordat que en aquests procediments penals va decaure la malversació i que no els van arribar a jutjar per això. "Ara consideren que ens van condemnar poc i ara ho intenten per una altra instància", ha manifestat.

També creu que aquestes "ganes de més" es van representar en l'exgovern del PP en paraules de l'exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. "Ja va dir que el 9-N el pagaríem nosaltres i les nostres famílies de la nostra butxaca", ha manifestat.

Confiats que els absolguin

Ha recordat que part de la fiança que han dipositat és en forma d'aval a través dels seus immobles personals i que això els fa que no puguin disposar-ne completament (és a dir, no els poden ni vendre ni llogar, per exemple). Mas s'ha mostrat segur que no hi ha "ni una sola responsabilitat comptable ni econòmica" i que, per tant, l'embargament s'aixecarà i els 2,9 MEUR (de la caixa de solidaritat) aportats en efectiu també es retornaran. Tanmateix, ha dit que si els condemnen esgotaran tots els recursos possibles tant a la sala de justícia del mateix tribunal com al Tribunal Suprem.

Mas ha defensat que totes les partides que ara són objecte del judici "tenien cobertura legal, els informes pertinents i previstos dins dels pressupostos". Ha recordat que, després de la decisió del TC, van suspendre el decret del 9-N tal i com estava previst a finals de setembre (en forma de consulta) i que el van derivar a un "instrument legal diferent: un procés participatiu". "L'objectiu polític de consultar la ciutadania era el mateix però jurídicament i econòmicament no", ha defensat Mas.

Per tot plegat, Mas confia que el tribunal els absolgui de qualsevol responsabilitat penal. Els exigeix el pagament de 5,2 MEUR.