Segueix-nos a les xarxes socials:

La defensa de Rosell en demana la llibertat el primer dia del judici

L'advocat de l'expresident del Barça al·lega a condemnats per delictes «més greus» com La Manada

La defensa de Rosell en demana la llibertat el primer dia del judicieuropa press

La defensa de l'expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell va demanar la seva posada en llibertat en el judici que va començar ahir a l'Audiència Nacional per suposat blanqueig de 20 milions d'euros i ha al·legat que condemnats per delictes «bastant més greus» com els de La Manada estan lliures.

Així ho va plantejar l'advocat Pau Molins en l'exposició de les qüestions prèvies d'aquesta vista en la qual va recordar que Sandro Rosell gairebé fa dos anys que és a la presó preventiva, pel que estima que ha de decretar-se la seva llibertat de forma immediata o almenys al final del judici i abans que es dicti sentència.

Al banc dels acusats hi seuen, a més de Rosell, la seva dona, Marta Pineda, l'advocat andorrà Joan Besolí, el ciutadà libanès amic del primer Shane Ohanneissian i dos presumptes testaferros, Pedro Andrés Ramos i Josep Colomer, que s'enfronten a penes d'entre sis i onze anys de presó per delictes de blanqueig de capitals i organització criminal. La Fiscalia estima que Rosell es va quedar almenys 6,5 milions d'euros del total de 20 milions d'euros de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) blanquejats.

El fiscal José Javier Polo es va oposar a la llibertat demanada per a Rosell i Besolí, ja que estima que aquesta mesura cautelar no perjudica el dret de defensa «encara que sí que pot afectar molt la persona».

D'aquesta forma va contestar al lletrat de Rosell, que va al·legar que el seu patrocinat està en presó preventiva des de maig del 2017 moriu pel qual no s'ha pogut preparar degudament la defensa.

«Rastrejar amb exhaustivitat dos anys de documents» no es pot portar a terme des de la presó i sense accés a ordinadors, va dir Molins, que va afegir que si Rosell hagués estat en llibertat podria haver aportat més proves en descàrrec seu. Va insistir que per garantir el dret a uns jutges imparcials cal acordar la llibertat tant de Rosell com de Besolí per evitar la sospita que el tribunal, que ja ha valorat indicis d'incriminació per mantenir-los a la presó gairebé dos anys, pot tenir prejudicis a favor de l'acusació.

Alternativament va plantejar que siguin substituïts els tres magistrats que formen la sala, la presidenta, Concepción Espejel; el ponent, Ángel Hurtado, i Ramón Sáez Valcárcel. En tot cas la representació de Rosell estima que la jurisdicció espanyola no és competent per jutjar dues de les tres operacions atribuïdes per la Fiscalia a Rosell -que va presidir el Futbol Club Barcelona entre 2010 i 2014- ja que van ocórrer al Brasil i Andorra, on la corrupció entre particulars no és delicte, pel que va demanar l'arxiu de la causa respecte a les mateixes.

Es tracta d'unes suposades intermediacions de Rosell en la cessió dels drets audiovisuals de la Confederació Brasilera de Futbol a una societat àrab el 2006, per les quals Rosell hauria rebut diners a Andorra, i en un contracte el 2008 entre la CBF i Nike per equipar la selecció de futbol del Brasil.

Va afegir que la tercera operació que s'atribueix a Rosell és la venda el 2011 de la seva societat de màrqueting esportiu, BSM, al també acusat Shahe Ohannessian i va plantejar que aquests fets es jutgin a Barcelona, on van ocórrer.

De la seva banda, Andrés Maluenda, advocat de Besolí i Colomer, va demanar l'arxiu de les actuacions i va al·legar que en aquest procediment «només s'ha buscat una condemna i s'han anat alterant els fets i les proves d'una manera esgarrifosa».

Els altres advocats es van adherir als plantejaments de les anteriors defenses i, en concret, Ismael Oliver, defensor de Pedro Andrés Ramos, va demanar a la sala «més humanitat» atesa la «crueltat» amb els acusats durant la instrucció d'aquest cas, en al·lusió a un fill que Besolí té malalt.

Prem per veure més contingut per a tu