Segueix-nos a les xarxes socials:

VÍDEO | Segueix en directe l'exhumació de Franco

La delegació del Govern a Madrid prohibeix dues manifestacions a l'entorn de Mingorrubio

Al cap d'un any de tràmits administratius i als tribunals, el Govern de Pedro Sánchez culmina avui un objectiu polític que es va marcar a l'inici del seu mandat, l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i la seva posterior reinhumació al cementiri de Mingorrubio.

El ministeri de la Presidència ha elaborat un ampli dispositiu que involucra la delegació del Govern a Madrid, Patrimoni Nacional, Policia i Guàrdia Civil i també les Forces Armades, encarregades del trasllat en helicòpter de les restes del dictador.

Tot l'operatiu, que tindrà un cost màxim de 63.000 euros, començarà formalment a les 10.30 hores, quan s'iniciïn els treballs d'exhumació dins de la basílica, a la qual no podran accedir els mitjans de comunicació per garantir la privacitat i la dignitat de la família. A l'interior només hi haurà els operaris necessaris per extreure la llosa que cobreix la tomba, de 1.500 quilos, així com un forense, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, com a notària major del Regne, i 22 familiars del dictador, entre nets i besnets. Tots passaran abans per un detector de metalls per evitar l'entrada de qualsevol dispositiu d'enregistrament, i el perímetre de la tomba estarà coberta amb una carpa. La llosa s'aixecarà mitjançant quatre gats hidràulics i un corró que permetrà apartar-la a un costat. Els tècnics calculen que tot el procés d'extracció duri una hora, encara que podria demorar-se fins a tres en funció de com es trobin les restes.

El cadàver de Franco es va inhumar el novembre del 1975 en un taüt doble, amb una estructura interna de zinc segellada i una altra d'externa de fusta convencional. Si el taüt de fusta es troba en bon estat, s'emprarà aquest mateix per al seu trasllat. Si no és així, com és previsible, s'introduirà el fèretre de zinc en un altre taüt preparat per a aquest efecte. No és previst que s'obri el fèretre per comprovar l'estat del cadàver o la identitat, ja que el llavors notari major del Regne va donar fe que el cadàver que s'inhumava a la basílica era el de Francisco Franco.

Per exprés desig de la família, el prior de la basílica, Santiago Pedrera, que s'ha oposat en tot moment a l'exhumació, beneirà les restes, abans de ser portat a coll per alguns dels seus familiars fins a l'exterior de la cripta, un recorregut d'uns 300 metres.

Per al trasllat a Mingorrubio hi haurà preparats al costat de l'esplanada de la Valle de los Caídos dos helicòpters de les Forces Armades, dels habitualment emprats per al transport VIP de personalitats, un d'ells de reserva. Després d'un breu vol d'uns quinze minuts, en el qual el fèretre estarà acompanyat per un dels nets del dictador -Francis Franco- i la ministra de Justícia, l'helicòpter prendrà terra en un antic heliport de la Guàrdia Real, molt prop del cementiri. La família i la resta d'autoritats faran el viatge per car-retera. Allí, i de nou en la més estricta intimitat, les restes de Franco seran reinhumades en un panteó propietat de Patrimoni de l'Estat, on ja reposa la seva esposa, Carmen Polo. També, i per desig de la família, es farà un ofici religiós a càrrec del prior del Valle de los Caídos i un sacerdot, fill d'Antonio Tejero, tinent coronel de la Guàrdia Civil condemnat per l'intent de cop d'Estat del 23-F. Amb tot, la planificació queda pendent de l'estat i del temps que faci al Valle de los Caídos, ja que si l'helicòpter militar no pot volar per la boira o el vent, el trasllat del fèretre a Mingorrubio es faria per carretera en un cotxe fúnebre preparat per a aquest efecte.

La delegació del Govern a Madrid ha prohibit dues concentracions als voltants de Mingorrubio, una d'elles convocada per la Fundació Francisco Franco. L'Executiu argumenta la decisió en el perill de pertorbacions de l'ordre públic i la possibilitat que puguin enfrontar-se partidaris i detractors de l'exhumació. Precisament els amos de l'empresa que s'encarregarà d'aixecar la llosa han denunciat la campanya d'«insults, falses acusacions i amenaces» que reben i remarquen que són «aliens a interessos partidistes i a decisions polítiques o judicials».

Prem per veure més contingut per a tu