Segueix-nos a les xarxes socials:

En directe

Última actualització 14:30

El debat d'investidura de Pedro Sánchez, minut a minut

El debat d'investidura de Pedro Sánchez, minut a minutRedacció

Després del pacte amb Junts i ERC i tot i les protestes als carrers, la investidura com a president del Govern del candidat socialista, Pedro Sánchez, és més a prop. El PSOE té prou vots assegurats gràcies als acords tancats en les darreres setmanes, perquè Sánchez sigui escollit en la primera votació.

Aragonès avisa Sánchez: "Serem exigents des del minut 0"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat Pedro Sánchez que serà exigent "des del minut 0" poc després que el president del govern espanyol hagi tornat a ser investit al Congrés. "En aquesta nova fase és hora d'avançar en la resolució del conflicte polític amb l'Estat i el benestar de tots els catalans i catalanes", ha afegit el cap de l'executiu català en un missatge a la xarxa social X. Segons Aragonès, "ara toca complir els acords pactats com el traspàs de Rodalies, les millores econòmiques i l'amnistia".

Alberto Núñez Feijóo: "Sánchez serà president pel temps que vulgui l'independentisme"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reaccionat aquest dijous a la investidura de Pedro Sánchez, assegurant que marxa "més preocupat que quan ha entrat" perquè "el PSOE està clarament en mans dels qui volen un reconeixement com a nació i un referèndum d'autodeterminació", i "si això no es fa, aquesta legislatura perilla". Segons Feijóo, "les alertes democràtiques estan enceses" perquè el president del govern "està intervingut per l'independentisme" i "serà president pel temps que vulgui l'independentisme". "Les decisions es prendran fora d'aquesta cambra i fora d'Espanya", ha alertat en declaracions als mitjans.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, minuts abans de la votació sobre la investidura de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez, investit president del Govern

El socialista Pedro Sánchez revalida la presidencia del Govern després de superar amb éxit i sense sorpreses la votació al Congrés dels Diputats. El candidat necessitava majoria absoluta (vots favorables dels 176 dels 350 diputats). Amb el suport de Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària, n’ha obtingut 179. S'han registrat 171 vots en contra i no hi ha hagut abstencions.

A 100 vots de la investidura

250 dels 350 diputats ja han mostrat la seva posició envers la candidatura de Pedro Sánchez i el socialista és a punt de ser investit. Fins ara, s'han registrat 129 vots a favor, 121 en contra i cap abtenció. Cal recordar que, en una primera volta, el socialista necessita una majoria absoluta per ser escollit, és a dir, el suport de, com a mínim, 176 dels 350 diputats totals.

La votació arriba a l'equador

Amb la meitat dels vots ja emesos al Congrés dels Diputats, 175, 89 diputats han donat suport a la candidatura de Sánchez, mentre que 86 s'han posicionat a en contra. No s'ha registrat cap abtenció.

El 'no' guanya entre els primers 100 vots

Amb 100 dels 350 vots emesos, 51 diputats s'han posicionat en contra de la candidatura de Pedro Sánchez, 49 a favor i no s'ha comptabilitzat cap abstenció.

Els primers vots es decanten pel 'sí'

Amb 50 dels 350 vots emesos, 28 diputats s'han posicionat a favor de la candidatura de Pedro Sánchez, 22 en contra i no s'ha comptabilitzat cap abstenció.

Comença la votació

Instruccions clares i comença la votació! Els diputats són cridats a votar un per un, en ordre alfabètic.

A pocs minuts de la votació

Una petita pausa al Congrés abans d'iniciar la votació que ha de determinar si Pedro Sánchez revalida finalment la presidència.

Un grup de diputats socialistes, insultats i agredits

Un grup de diputats del PSOE ha estat agredit als voltants del Congrés dels Diputats aquest dijous mentre a l'hemicicle se celebra la segona jornada de la sessió d'investidura del candidat socialista Pedro Sánchez. Segons relata la direcció del PSOE, han estat insultats i fins i tot han rebut l'impacte d'ous quan han estat reconeguts en una cafeteria prop de la cambra baixa. Un d'ells era Herminio Sancho, diputat del PSOE per Terol.

El Parlament Europeu debatrà sobre la llei d'amnistia al pròxim ple

El Parlament Europeu debatrà en el ple de la setmana que ve a Estrasburg sobre la llei d'amnistia. Després que el Patit Popular Europeu hagi demanat introduir aquest debat en l'agenda de la sessió plenària, la conferència de presidents de la institució ha donat llum verda a la petició dels populars. 

Imatge del Parlament Europeu d'Estrasburg durant el debat sobre la situació a Israel i Palestina després dels atacs de Hamàs

Coalició Canària defensa el gir a favor de Sánchez

La portaveu de Coalició Canària (CC), Cristina Valido, ha defensat aquest dijous el seu gir respecte a la investidura de Pedro Sánchez, però ha recordat la seva oposició a la llei d'amnistia. "No hem buscat l'acord més rendible electoralment, ni el que menys cost polític ens suposa. Hem firmat un acord que respon a les necessitats de la ciutadania canària", ha dit. "Apostem per trobar solucions als nostres problemes, escollim el diàleg amb el nou govern", ha apuntat abans d'advertir al PSOE de les conseqüències que tindria no complir amb allò pactat.

La diputada de Coalició Canària Cristina Valido parlant aquest dijous al debat d'investidura de Pedro Sánchez

Alberto Catalán (Unió del Poble Navarrès): "UPN votarà 'no'"

"Avui no parlem de generositat o concòrdia, parlem de cedir al xantatge dels independentistes per a tenir els seus vots. Estem en desacord radical que la moneda de canvi sigui l'amnistia", ha dit Catalán.

El PNB avisa Sánchez que no "pot fer el que vulgui"

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha avisat al líder socialista, Pedro Sánchez, que "s'equivoca" si un cop assolida la investidura creu que el PSOE "podrà fer el que vulgui". "Ho dic clarament per no portar-nos a enganys: si alguna formació pensa que un cop hagi passat la investidura l'únic important és repartir-se els ministeris i, després, fer el que vulguin, s'equivoquen", ha advertit. En el seu discurs en la segona sessió del debat d'investidura de Sánchez, Esteban ha fet valdre l'acord pactat entre el PNB i el PSOE, però ha insistit que la seva formació "defensarà l'autogovern amb dents i ungles". Sobre els pactes amb els independentistes, ha defensat que en l'acord per a la llei d'amnistia "hi ha valor i valentia".

A quina hora és la votació d'investidura de Pedro Sánchez en el Congrés?

La votació de la investidura de Pedro Sánchez podria tenir lloc al migdia en el Congrés dels Diputats, encara que tot dependrà del temps que dediqui a debatre amb els portaveus aquest dijous. Es preveu, en tot cas, que surti investit president en primera volta, per a la qual només necessita 176 vots, tenint en compte que el candidat té pactats 179 vots (Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària). Si no és així, caldria repetir la votació 48 hores després.

Junts votarà a favor de Sánchez

La portaveu de Junts en el Congrés, Miriam Nogueras, ha afirmat que votaran '' aquest dijous en la investidura del president del Govern en funcions i candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez, però ha advertit que continuen negociant amb el PSOE.

"Ahir la negociació va continuar, avui la negociació continua i demà la negociació continuarà", ha assenyalat en una entrevista d'aquest dijous a Rac1, i ha confirmat que aquest dijous el seu partit votarà 'sí' a Sánchez, textualment.

Millorar la visa de la "classe treballadora"

La portaveu d'EH-Bildu assegura que també serà una prioritat millorar la situació de les "classes treballadores de l'Estat".