Segueix-nos a les xarxes socials:

El Consell Interterritorial de Salut aprova un protocol comú d'actuació davant casos de violència sexual

Estableix criteris homogenis a tot l'Estat a l'hora de detectar, valorar i intervenir en aquest tipus de situacions

El Consell Interterritorial de Salut aprova un protocol comú d'actuació davant casos de violència sexualMinisteri de Sanitat

El Consell Interterritorial de Salut, format pel govern espanyol i les comunitats autònomes, ha aprovat aquest dijous un protocol comú d'actuació davant casos de violència sexual. El protocol, elaborat per professionals del conjunt de les comunitats autònomes i experts de la Delegació del govern espanyol contra la Violència de Gènere, estableix criteris homogenis a l'hora de detectar, valorar i intervenir en casos de violència sexual en dones adultes, nenes, nens i adolescents, incloent-hi els casos de filles i fills a càrrecs de dones que han patit o han patit violència per part de la seva parella o exparella.

Segons el govern espanyol, aquestes pautes busquen que hi hagi una atenció sanitària integral (física, psicològica i social) "àgil, respectuosa i eficient" per a les persones que han patit o pateixen violència sexual, "amb especial interès en els casos de persones en contextos de més vulnerabilitat".

D'aquesta manera, el protocol es fixa com a objectius específics establir una actuació coordinada amb els metges forenses dels instituts de medicina legal i una atenció integral a les víctimes "en el marc d'equitat i cohesió al conjunt del sistema". També sensibilitzar i formar el personal sanitari i actualitzar el coneixement basat en l'experiència i l'evidència científica.

Entre altres, suposarà que les víctimes sempre seran ateses en un espai d'intimitat i confidencialitat durant les exploracions, la recollida de mostres (en un únic acte), el registre a la història clínica i el seguiment de derivacions i consultes.

A més, es farà una campanya de sensibilització del personal sanitari perquè apliqui correctament el protocol. Especialment a l'atenció primària, però també als hospitals, perquè tots els metges tinguin una "actitud activa i d'alerta" i faci preguntes exploratòries si té sospites, especialment als serveis d'Urgències i especialitats com Ginecologia i Obstetrícia, a més de Pediatria i Salut Mental.

.

Prem per veure més contingut per a tu