El Consell Interterritorial de Salut aprova un protocol comú d'actuació davant casos de violència sexual

Estableix criteris homogenis a tot l'Estat a l'hora de detectar, valorar i intervenir en aquest tipus de situacions

La ministra i els consellers de Sanitat

La ministra i els consellers de Sanitat / Ministeri de Sanitat

ACN

El Consell Interterritorial de Salut, format pel govern espanyol i les comunitats autònomes, ha aprovat aquest dijous un protocol comú d'actuació davant casos de violència sexual. El protocol, elaborat per professionals del conjunt de les comunitats autònomes i experts de la Delegació del govern espanyol contra la Violència de Gènere, estableix criteris homogenis a l'hora de detectar, valorar i intervenir en casos de violència sexual en dones adultes, nenes, nens i adolescents, incloent-hi els casos de filles i fills a càrrecs de dones que han patit o han patit violència per part de la seva parella o exparella.

Segons el govern espanyol, aquestes pautes busquen que hi hagi una atenció sanitària integral (física, psicològica i social) "àgil, respectuosa i eficient" per a les persones que han patit o pateixen violència sexual, "amb especial interès en els casos de persones en contextos de més vulnerabilitat".

D'aquesta manera, el protocol es fixa com a objectius específics establir una actuació coordinada amb els metges forenses dels instituts de medicina legal i una atenció integral a les víctimes "en el marc d'equitat i cohesió al conjunt del sistema". També sensibilitzar i formar el personal sanitari i actualitzar el coneixement basat en l'experiència i l'evidència científica.

Entre altres, suposarà que les víctimes sempre seran ateses en un espai d'intimitat i confidencialitat durant les exploracions, la recollida de mostres (en un únic acte), el registre a la història clínica i el seguiment de derivacions i consultes.

A més, es farà una campanya de sensibilització del personal sanitari perquè apliqui correctament el protocol. Especialment a l'atenció primària, però també als hospitals, perquè tots els metges tinguin una "actitud activa i d'alerta" i faci preguntes exploratòries si té sospites, especialment als serveis d'Urgències i especialitats com Ginecologia i Obstetrícia, a més de Pediatria i Salut Mental.

.