Després de 19 mesos de Govern tècnic de Mario Draghi i només un mes de campanya electoral, Itàlia, la tercera economia de l’Eurozona, seguirà aquest dilluns en el focus de totes les mirades. La jornada electoral de diumenge a Itàlia, membre fundador de la Unió Europea, dibuixa escenaris difícils de preveure. El partit ultradretà i euroescèptic Germans d’Itàlia, liderat per Giorgia Meloni, va guanyar anit els comicis parlamentaris, segons els sondejos a peu d’urna de tres enquestadores. En paral·lel, els seus socis de la Lliga i de Força Itàlia haurien arribat a un resultat suficient per formar un nou Govern.

Els resultats definitius s’anunciaran a partir d'aquest dilluns. Quan això passi, l’atenció se centrarà particularment en el consens obtingut per la coalició guanyadora en el Senat, la cambra del Parlament en la qual, per la llei electoral italiana, és més difícil tenir una majoria àmplia. També serà important confirmar que els guanyadors han obtingut els dos terços dels escons, una situació que els permetria aprovar lleis amb més rapidesa i, eventualment, també modificar la Constitució italiana.

Va finalitzar així una jornada que molts italians van viure amb l’ai al cor. A Roma i en altres grans ciutats del centre i del nord del país, desenes de persones van esperar, pacients, el seu torn per exercir el seu dret. «Poques vegades he considerat unes eleccions tan transcendentals», resumia la Virgina, una escenògrafa de 41 anys. «Avui conduiré unes quatre hores per anar a votar, ja que visc en una altra regió. Però he de fer-ho», va argumentar, desgranant les mil raons darrere de la seva preocupació per l’avenç de Meloni.

No és l’única que pensa així. La idea es va repetir en gairebé tots els entrevistats per aquest diari, incloent-hi els electors que deien que preferien el bàndol oposat. «Són unes eleccions importantíssimes. A veure si canvia alguna cosa, després de tants anys amb els mateixos de sempre», va explicar un altre ciutadà, al revelar un vot més inclinat cap a la dreta. A Milà, Silvio Berlusconi, el líder del centredretà Força Itàlia, fins i tot es va sorprendre per la situació. «És la primera vegada que veig cua per anar a votar. Mai he vist res així en altres anys», va afirmar el polític, a l’exercir el seu dret en aquesta important ciutat italiana.

La pluja dificulta el vot

Tant va ser així que, al migdia, l’afluència en els col·legis electorals va desorientar els analistes, ja que arribaven al 19,2%, només un 0,2% menys que en els anteriors comicis, el 2018. No va durar gaire. Ja a la tarda, el vot rural –en particular, el de la Itàlia més despoblada– i del sud va invertir la tendència. Pluges torrencials i fins i tot inundacions van dificultar les operacions de vot en moltes localitats de la Itàlia meridional i també a les illes de Sicília i Sardenya. Va ser el senyal que va ratificar la fractura entre les dues Itàlies. Al final de la jornada, la participació es va quedar finalment en un 64,22%.

La situació no va impedir que una part del país es distragués amb Meloni, que, com si es tractés d’una tragicomèdia, va decidir que era el dia apropiat per publicar un vídeo d’ella amb dos melons a l’altura de pits, dient «25 de setembre. Ho he dit tot». Un acudit dolent que, a més, es va sumar a una declaració que va revelar que la ultradretana se sentia molt confiada abans del tancament de les urnes. «¿Perdre? No és el dia», va arribar a dir la líder de Germans d’Itàlia. Salvini, potser per no quedar-se enrere, va anar fins i tot més enllà. «Ja tinc al cap [com serà] el Govern», va afirmar el líder de la Lliga.

La veu fora del cor va ser, paradoxalment, la de Silvio Berlusconi, el tercer soci de la coalició. «Salvini necessita que el col·loquin una mica al seu lloc. Mai ha treballat», es va queixar l’avi polític. Segons els seus, serà ell l’únic que podrà moderar el discurs extremista dels seus aliats, amb el suport del Partit Popular europeu (PPE), també quan s’hagi de negociar amb Brussel·les. Malgrat els anticossos que té Itàlia –que sí que els té–, no serà una missió fàcil. Vox, el partit extremista de Santiago Abascal, ja ha convidat Meloni a visitar Madrid el 9 d’octubre per a la seva gran festa anual.