Cercs retrà homenatge a les víctimes de la mineria del carbó a la comarca amb un monument que les recordarà i que s’erigirà a la plaça de Sant Romà de l’antiga colònia minera de Sant Corneli. La iniciativa la impulsa l’Associació d’Afectats per la Supressió de la Quota-Cupo de carbó, una entitat d’exminaires que en el seu dia es va constituir per reclamar el dret de continuar rebent l’ensacada del carbó. Al monòlit de formigó de dues cares hi haurà plaques adossades d’alumini en les quals hi haurà gravats els noms i cognoms dels 206 minaires morts a la comarca d’ençà del 1903, la data en què van tenir l’accident i la mina on hi va haver el sinistre posats per ordre cronològic.

Les persones que han dut a terme la laboriosa tasca de recollida de les dades dels accidents mortals i el disseny del monòlit són dos exminaires que resideixen a Sant Jordi de Cercs. Es tracta de Jaume Corominas i César Gutiérrez.

Aquest monument que s’inaugurarà el 5 de desembre coincidint amb l’acte de celebració de Santa Bárbara a Sant Corneli té un cost de 33.000 euros que paguen l’entitat esmentada i que també té una ajuda de 10.000 euros per part de l’Ajuntament de Cercs per tirar-ho endavant.

En declaracions a Regió7, Jaume Corominas ha explicat que a la comarca «hi havia una manca de justícia» pel fa a reconèixer les persones que han mort a la mineria del carbó al Berguedà. Amb la seva acció «el que hem pretès és que aquest reconeixement hi sigui». La placa que hi haurà al monòlit recollirà que es tracta d’un homenatge «a totes les víctimes mortals de la mineria del Berguedà». Fins ara només existia un monòlit en record de les víctimes de Carbons Pedraforca a Saldes. Ara serà per tots els morts.

Reconeixement minaire

La dinovena edició dels premis Santa Bàrbara -que és la patrona dels minaires-, que lliura l’Ajuntament de Cercs a persones o entitats vinculades amb el municipi que hagin destacat per alguna tasca, enguany es lliurarà a l’associació d’exminaires que promou el reconeixement de les víctimes de la mineria del carbó. Es tracta de l’Associació d’Afectats per la Supressió de la Quota-Cupo de Carbó. Així es va aprovar per unanimitat dels grups polítics, anit, en un ple municipal extraordinari. El premi vol ser una reivindicació de la memòria història de la mineria del carbó berguedana així com també una forma de recordar i honorar les seves víctimes mortals perquè no caiguin en l’oblit.

L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha explicat a Regió7 que «es tracta d’un reconeixement que fem a aquesta entitat per l’aportació que fan a les víctimes de la mineria». Justament això passa en un any amb molta càrrega simbòlica, ja que el 3 de novembre s’han escaigut els 40 anys de l’explosió de grisú que va matar 30 minaires a la mina de La Consolació a Cercs. A més enguany es lliurarà una menció honorífica al Futbol Club Barcelona (FCB). El consistori vol reconèixer que el club blaugrana es va avenir a participar en un partit d’homenatge, el 14 de gener del 1976, quan va jugar a Berga un partit de futbol solidari amb les vídues dels minaires morts a Fígols el 1975 amb la presència de jugadors mediàtics com Cruyff o Rexach. El premi es donarà el 5 de desembre al migdia al local del cine-teatre de Sant Corneli. Hi actuarà l’escola de música de Puig-reig amb la soprano Montserrat Bella, s’estrenarà un audiovisual dels fets de Fí