Segueix-nos a les xarxes socials:

"Feia 34 anys que l'Ajuntament de Berga no pagava les factures a 30 dies"

El regidor d'Hisenda de Berga, Francesc Ribera, explica a Regió7 les mesures introduïdes per reduir el deute

No generar deute, estalviar, no gastar més diners dels que es tinguin per sanejar les malmeses arques municipals de Berga que arrosseguen un deute total de 18,2 milions d´euros. Aquest és l´objectiu de mandat que s'ha fixat el nou govern de la CUP.

El repte l´entoma al capdavant de l´àrea d´Hisenda el regidor Francesc Ribera, que ha explicat a Regió7 les mesures que han aplicat per capgirar una situació econòmica que queda reflectida en aquests números: 14 milions d´euros de deute amb creditors a llarg termini, 4,1 amb els de curt termini. Al consistori li deuen 7,6 milions i, per tant, l´anomenat deute real és de 10,5 milions d´euros. Cal tenir en compte que, a tot plegat, cal afegir l´1,1 milions d´euros que el consistori ha hagut d´acceptar pagar del crèdit avalat a Inberga Tur i que sufragarà durant la propera dècada.

Una de les primeres accions impulsades ha estat la d´implantar el pla de tresoreria que per primera vegada enguany s´adjunta al pressupost municipal. «Això no es feia», ha dit el regidor. Aquest pla ha permès saber quins ingressos té cada mes el consistori i quines despeses, de manera que es pot preveure el balanç de cada mes i de què pot disposar i de què no per poder treballar amb previsió. D´aquesta manera s´ha començat el 2016 sabent que a final d´any hi haurà un paquet d´1,6 milions d´euros «que no ens els pagaran». Es tracta d´ajudes que la Generalitat deu al consistori i també de diners que no es cobraran de diferents impostos perquè hi ha un tant per cent de ciutadans que no els paguen. «Aquesta exercici no s´havia fet mai», diu el regidor. D´aquesta manera se sap que hi ha mesos que el consistori tindrà entre 350.000 i 400.00 euros de dèficit perquè tindrà més despeses que ingressos. «Ara estem treballant per veure com afrontem aquesta garrotada» i evitar que el deute se sumi a final de l´exercici.

Triar el gra de la palla

Per elaborar el pla de tresoreria s´han revisat 19.442 factures de 1.000 partides del pressupost i s´ha desglossat tot al detall. «Ha estat una feina de xinesos», confessa l´edil. Fruit d´aquesta dissecció s´han detectat disfuncions com que es pagava per coses que el consistori ja no utilitzava, com per exemple comptadors de la llum o assegurances d´immobles que no s´ocupaven. Francesc Ribera ha declarat que «ens ha sorprès la desatenció, la deixadesa en moltes coses» que ha atribuit als gestors polítics, al «poc control de la despesa» i la falta de voluntat de canviar les coses i no continuar fent-les com s´han fet«perquè sí» i no preguntar-se «moltes vegades per què fem les coses i si té sentit o es pot canviar» per tal de ser més eficients.

Fruit del pla de tresoreria s´han establert uns topalls de despeses «tothom té limitat per mesos i per partides» el que pot gastar. Només es gasta allò que es té al calaix, i no més. «Les compres es fan en base del que hi ha» 50.000 euros mensuals. Com a norma, si el dia 23 de mes s´han acabat els diners disponibles no es gasta res fins al dia 1 del proper mes.

Treballar per l´Ajuntament

Des de l´1 de juliol del 2015, poc després d´assumir el govern de Berga, l´executiu de la CUP va decidir que el consistori pagaria totes les factures que generessin a partir d´aleshores a 30 dies. «Feia 34 anys que l´Ajuntament de Berga no pagava les seves factures a 30 dies», assegura el regidor d´Hisenda.«Estem fent equilibris, passant-les magres per aconseguir això», indica. Fruit d´aquesta política «ara ens estem trobant que alguns empresaris ens estan trucant que volen tornar a treballar per l´Ajuntament. És una notícia significativa», palesa. Aquesta decisió també ha comportat estalvis perquè els proveïdors rebaixen els seus preus. La voluntat del govern és pagar les factures a proveïdors del primer semestre del 2015 per fer net d´aquell any. I posteriorment fer el mateix amb la resta fins a eixugar els 2,8 milions d´euros de factures pendents que explica es van trobar en entrar al consistori. Fins ara ja han aconseguit pagar-ne 300.000 euros.

Totes les mesures esmentades fan que el regidor Ribera opini que «a nivell d´organització hem fet una revolució. No sabem si funcionarà. El que sí sabem és que el sistema anterior, el de l´endeutament, no anava ni amb rodes».

No es faran inversions sense finançament

L'equip de govern de Berga no farà inversions per a les que no disposi del 100% del finançament extern per dur-les a terme aplicant la premissa de no endeutar-se i no gastar el que no té. I condicionat per la manca de recursos propis.

L'actual govern no vol repetir experiències com l´obra de la Torre de la Petita que van heretar de l´anterior govern de CiU que només tenia una part del finançament lligada. L´actual executiu de la CUP va optar per renunciar a les ajudes que s´havien aconseguit d´antuvi perquè el consistori no té recursos propis per afrontar el pagament de la totalitat de la inversió que calia escometre i que a més, havia d´avançar abans de rebre les subvencions concedides. Això deixant de banda que calia aconseguir-ne més per completar el finançament necessari. «No hi ha capacitat de fer-ho»-finançar una obra amb fons propis- «amb cap quantitat que sigui significativa» ha indicat el regidor d´Hisenda. Per això el pressupost d'inversions d'enguany està més condicionat que mai a aconseguir subvencions per la totalitat de l´import de les obres que s´hi han inclòs. Francesc Ribera explica que l'única administració que els permet treballar amb ajudes que paguin el 100% del cost d´una obra és la Diputació.

Ciència-ficció

El regidor d´Hisenda diu que amb un consistori amb un deute total de 18 ,2 milions d´euros «pensar en fer inversions està en el camp de la ciència-ficció». Hi ha afegit que «la situació és aquesta, intentarem que duri el mínim esforçant-nos per sortir del pou, no hi ha ni un duro». En aquest sentit ha exposat que el seu objectiu de mandat és acabar-lo el 2019 havent aconseguit «deixar la tresoreria resolta, no haver concret cap crèdit» llevat del del ministeri d´Indústria que és al 0% d´interès i té un any de carència. El regidor Ribera assegura que es pagarà amb l´estalvi generat pels canvis de llums convencionals pels de leds.

Molt ambiciós

Francesc Ribera ha explicat que «estem administrant una caixa buida». En relació a les crítiques de l´oposició de ser poc ambicioses, el regidor d´Hisenda en discrepa. «Fins ara el problema ha estat gastar sense pensar com ho pagaríem. Ara només gastarem el que tinguem. Crec que intentar pagar els 18 milions d´euros de deute total de l´Ajuntament és molt ambiciós. L´altre manera de fer»-l´endeutament-«és irresponsable». El responsable d´Hisenda hi ha afegit que «és fer un bon servei a la ciutat que torni a tenir independència econòmica, que deixi d´estar intervinguda». Ribera es refereix al fet que a causa del nivell de l´endeutament del consistori el govern central aplica «limitacions de contractació», de creació d´ens i de gestió del consistori en aplicació de la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l´Administració Local.

Prem per veure més contingut per a tu