Gironella s'ha declarat municipi contra el feixisme i el racisme i a favor «de la convivència en la diversitat». Així s'ha aprovat al darrer ple municipal celebrat dilluns a través d'una moció presentada de manera conjunta entre els grups municipals Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a iniciativa de la Unitat contra el feixisme i el racisme Berguedà (UCRF).

La moció preveu que el consistori «no permeti la celebració de cap acte on es faci apologia del feixisme, racisme, xenofòbia, qualsevol tipus de discriminació i/o genocidi» també que realitzi «una campanya permanent de neteja i control de propaganda d'activitats que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere o orientació sexual, evitant així que als carrers i barris de la vila s'hi trobin pintades, cartells, adhesius o fulletons discriminatoris». També que «davant qualsevol agressió feixista, racista masclista o LGBTIfòbica al municipi, faci una denúncia pública i personal de suport a les persones agredides i faciliti els mitjans a l'abast pel suport i reparació dels danys físics i morals causats a la persona agredida, valorant la possibilitat de personar-se com a acusació popular en aquest tipus de casos».

En un comunitat, la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà explica que aquesta moció «pretén ser un mecanisme més de protecció i lluita contra l'amenaça feixista i racista als nostres barris per part de grupuscles minoritaris i/o partits polítics que manifestin una clara apologia al feixisme i al racisme». Hi afegeixen que aquesta aquesta moció es produeix «arran dels atacs reiterats contra la convivència i llibertat d'expressió que s'han produït als darrers mesos a la Catalunya Central i arreu dels Països Catalans per part de grups d'inspiració neonazi, així com l'auge preocupant de partits polítics d'extrema dreta a nivell Estatal que van de la mà del missatge de l'odi amb apologia clara al feixisme i racisme, i que aquests fets es produeixin davant la mirada permissiva dels propis aparells de l'Estat i determinats partits polítics».

Fonts de l'UCFR-Berguedà manifesten que «entenem els moviments socials de base i el municipalisme com a millors armes per fer front l'auge del feixisme i racisme, no només a nivell local i territorial, sinó a nivell global».