Només sis dies després que el fiscal Anticorrupció José Grinda presentés el seu escrit d’acusació, el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha procedit a obrir judici oral en el cas 3%, per asseure a la banqueta el PDeCAT i el seu antecessor, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), així com als extresorers d’aquesta última formació Germà Gordó, Daniel Osàcar i Andreu Viloca, perquè responguin per l’estructura posada en marxa almenys entre 2008 i 2015 per presumptament finançar il·legalment el partit a través de licitacions d’obra i serveis públics en les administracions en les quals governava. Entre la llarga llista de persones físiques i societats acusades figuren també les empreses Pasquina SA, de Berga, i el grup bagenc ja liquidat Soler.

Anticorrupció sol·licita 10 milions d’euros de multa per al grup Soler i 15 milions per a Pasquina pel delicte continuat de corrupció entre particular. Segons l’escrit, les empreses del Grup Soler 1953, Grup Soler Constructora, S. L., Electromecànica Soler, S. L., Soler Energy Services, S. L. i Soler Global Service, S. L. van efectuar entre 2008 i 2015 donacions per un import total de 664.604,50 euros a les fundacions vinculades a Convergència CatDem i Fòrum Barcelona. Quant a Pasquina SA, la fiscalia acusa l’empresa d‘aportacions a CatDem per 147.000 euros entre el 2014 i el 2015.

En la seva resolució, el titular del Jutjat Central d’Instrucció 5 acorda l’obertura de judici oral contra un total de trenta persones físiques, entre elles polítics, empresaris i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i 16 persones jurídiques (les empreses implicades en la trama i els dos partits).

El jutge només ha decretat l’arxivament provisional parcial de les actuacions per a un dels investigats, l’empresari Juan Antonio Carpintero, conforme al que ja sol·licitava el fiscal en el seu escrit d’acusació, en el qual afirmava que les pràctiques presumptament delictives que atribuïa a la seva empresa corresponia en realitat a Emilio Carpintero i Josep Maria Pujals.

Acusacions vàries

El magistrat declara la Sala penal de l’Audiència Nacional l’òrgan competent per a l’enjudiciament dels fets investigats i dona un termini de tres mesos a les representacions dels encausats per presentar els seus escrits de defensa.

Com és habitual, l’acte d’obertura de judici oral recull els escrits d’acusació de la Fiscalia Anticorrupció i dels Ajuntaments de Barcelona i de Sant Cugat del Vallés, que exerceixen l’acusació popular. El ministeri públic considera que les pràctiques desenvolupades per CDC per finançar-se il·legalment són constitutives dels delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, corrupció entre particulars, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i blanqueig de capitals.

El fiscal, que demana multes de 3 milions d’euros per a CDC i el partit que el va succeir pel delicte de blanqueig, sol·licita les majors penes per a Viloca i Gordó. Per al primer sol·licita fins a 22 anys de presó en el cas d’impagament de les multes que també proposa per a ell i que ascendeixen a 254 milions d’euros, mentre que per al segon demana 18 anys i 10 mesos de presó. Osàcar, que ja va ser condemnat pel cas Palau, només s’enfronta a una petició d’un any de presó, en apreciar el ministeri públic la seva intenció de col·laborar en aquest procediment per a esclarir els fets.

Segons Anticorrupció, «alts càrrecs de CDC, de connivència amb càrrecs públics i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i amb els diferents empresaris acusats, van posar en marxa una estructura per finançar a aquest partit polític il·legalment i en forma encoberta. Es tractava d’una actuació sistemàtica de, d’una banda, recepció de diners de part d’empresaris, i d’altra banda, de transformació d’aquests diners en ingressos per a CDC, sense la màcula del seu origen il·lícit». Per a això utilitzaven donacions a les fundacions del partit que realitzaven les empreses que volien ser adjudicatàries de contractes concrets o que desitjaven optar a ells.