La riba del riu Segre al seu pas per Coll de Nargó s'ha tornat a omplir aquest dissabte, 20 d'agost, de desenes de curiosos que han volgut veure un tast del que era la feina de raier amb una nova edició de la baixada de rais organitzada per l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre.

La jornada ha començat amb l'Enraiada, poc després de les 12 del migdia, en què s'ha acabat d'unir dins l'aigua els tres trams de fusta prèviament preparats que han format cadascuna de les dues embarcacions. Tot seguit, ha estat el torn de la baixada per la zona de la 'platgeta' dels Clops de Figols, que ha aplegat desenes d'espectadors.

El recorregut d'enguany ha estat de prop d'un quilòmetre, una xifra inferior a la d'altres i que ha estat condicionada pel canvi climàtic, segons ha indicat Ferré. De fet, el president dels raiers de Coll de Nargó ha explicat que la falta de cabal al Segre ha obligat a escurçar els recorreguts dels darrers anys i avisa que si la situació no canvia, la continuïtat de la festa a l'estiu es pot veure compromesa. "Si continua així haurem de canviar de data", i ha afegit que de cara l'any vinent s'estan plantejant d'ampliar aquest recorregut utilitzant, això sí, "tècniques no naturals".

Enraiada i baixada dels dos rais pel riu Segre en la 32a baixada dels raiers de Coll de Nargó

Enraiada i baixada dels dos rais pel riu Segre en la 32a baixada dels raiers de Coll de Nargó ACN

A causa de la situació sanitària, el dinar popular posterior a la baixada s'ha fet per emportar. Així mateix, a les 16h hi ha prevista l'ofrena floral al monument de la dona del raier, de l'artista Philipe Lavaill, en honor a les dones que cuidaven la casa i la família en absència raiers.

Fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser, juntament amb el Pont de Claverol, a la Noguera Pallaresa, el nucli més important de raiers de Catalunya. D'aquell ofici, consistent a baixar fusta pel riu, se'n conserven els records i els vestigis que es poden veure al Museu dels Raiers. Cada estiu, l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre organitza la baixada reivindicant l'antic ofici de fer arribar la fusta dels arbres del Pirineu fins a l'interior i la costa.

Amb la mirada posada a la candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO

Des de l'entitat que promou la festa, confien que l'any vinent els raiers, denominats en anglès 'timber rafting', puguin rebre el reconeixement de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Segons Ferré, això pot significar que aquesta tradició sigui "immortal", a més de "consolidar el record de l'ofici de raier".

Les associacions raieres de la Pobla de Segur i de Coll de Nargó formen part d'aquesta candidatura de caire internacional, juntament amb una quarantena d'entitats més d'onze països europeus. El projecte el lidera Polònia, a més de ser-hi presents també Alemanya, Àustria, República Txeca o Letònia. Pel que fa a l'Estat, hi participen organitzacions de Navarra, Aragó i Castella – La Manxa.

Els Raiers de Nargó estrenen logotip

Una altra novetat en aquesta 32a edició ha estat l'estrena del logotip dels Raiers de Nargó. L'autor és el raier i dissenyador gràfic Adrià Molins, que s'ha inspirat amb la tipografia de les plaques dels noms dels carrers del municipi.