Segueix-nos a les xarxes socials:

Aliments que vertebren el Pirineu

La Fira de Sant Llorenç de Bellver de Cerdanya aplega a la plaça Major una mostra dels millors elaboradors agroalimentaris · El certamen potencia una producció que mou l'economia local

Aliments que vertebren el Pirineumiquel spa

Bellver va ser ahir punt de trobada de la cultura culinària més ancestral del Pirineu a través dels seus productes més renovats, els quals permeten a les valls mantenir una economia local viva i pròpia. La Fira de Sant Llorenç va aplegar a la plaça Major una mostra amb 40 productors agroalimentaris vinguts de la mateixa Cerdanya, l'Alt Urgell, els Pallars, l'Arieja, el Berguedà, el Ripollès, el Conflent i el Capcir. Els artesans van oferir un ventall de preparats que comprèn embotits, formatges, mel, pa, sucs, confitures, conserves d'ànec i oca, licors o plantes aromàtiques.

L'objectiu del Mercat Pirinenc d'Alimentació Artesana de Bellver és remarcar i reimpulsar la tradició alimentària del Pirineu per contribuir a la vertebració del Pirineu. Sense aquesta producció alimentària de base tradicional i tècniques renovades, moltes famílies no podrien viure a l'entorn rural de la serralada. El promotor i ànima de la fira, Joan Sangenís, argumentava a peu de parada que "del que es tracta és de fomentar els nous assentaments a la muntanya; hem de potenciar la iniciativa de la gent perquè tinguin un àmbit. Fa 33 anys érem vuit parades i un registre alimentari, avui tots els 41 expositors tenen el seu registre. El que pretenem és lligar la gent que viu aquí amb una forma de producció pròpia". Sangenís va apuntar que la fórmula per guanyar-se la vida al Pirineu amb la producció agroalimentària passa per unir "humilitat, constància i bon producte". En aquesta mateixa línia, Miquel Prat, productor de la Mel de la Serra del Boix, va explicar a peu de parada que "nosaltres som apicultors transhumans i oferim mel de romaní, farigola, mil flors i acàcia; tenim les abelles des de la part baixa del Berguedà fins a Osona, la Cerdanya i l'Alt Urgell. Efectivament, una de les coses que fa la fira és ajudar-nos en l'arrelament al territori, ens permet treballar i viure a Saldes".

Prem per veure més contingut per a tu