A l´acte van ser presents les diferents bibliotecàries que han treballat en aquest espai cultural des de la seva inauguració, l´any 1938. La treballadora més veterana és Dolors Balaguer (1950-1999), seguida d´Antònia Monmany (1952-1953), Teresa Rovira (1953-1958), Mariona Masferrer (1972) i Marta Ribot (1980).

Durant els actes es va fer un repàs en perspectiva de l´equipament i del servei que ha fet a la vila des que va obrir les seves portes, i també es va celebrar una conferència titulada «Les biblioteques de la Mancomunitat Catalana», a càrrec de la professora universitària Teresa Mañà. L´acte, a més, va tenir la presència de tots els exalcaldes, exregidors i extreballadors del centre, protagonistes de la seva història des de la seva mateixa fundació.

Teresa Rovira, que és filla del cèlebre doctor Rovira i Virgili, va destacar que «després de passar catorze anys a França obligada a l´exili, la biblioteca d´Esparreguera es va convertir per a mi en una eina per reintegrar-me a Catalunya». L´actual bibliotecària, Mariona Masferrer, va dir que «la biblioteca es va convertir durant el franquisme en l´aixopluc de la resistència cultural catalana a Esparreguera», i Dolors Balaguer, la més veterana, va ressaltar que «les reunions clandestines es feien de nit» i que, en aquesta instal·lació, «les va veure de tots colors». La presència d´aquestes extreballadores es va convertir en un dels punts més emotius de la celebració, ja que va servir, segons la directora actual de la biblioteca, Mariona Masferrer, per «retrobar les arrels de la biblioteca des de pràcticament el seu origen».

Ahir també es va presentar una publicació batejada amb el nom de «Diari de la biblioteca», en la qual es repassa la trajèctoria vital i històrica del centre des de la seva inauguració. Segons Masferrer, aquesta publicació serà molt útil «per donar a conèixer una mica més els nostres orígens, condicionats pels anys de la guerra».

La biblioteca es va inaugurar el 19 de juny del 1938, però un any després va tancar les portes després que el règim franquista decidís revisar els llibres del centre. Un cop feta la censura, la biblioteca va reobrir les portes formalment el 1939, ja sense els llibres que no van passar el filtre del feixisme. La presentació d´aquesta publicació -que recollirà també aspectes històrics de la vila­- i l´homenatge als treballadors del centre van ser el gros de la jornada inaugural, que va tenir, a més, la presència d´actuacions musicals i de cercavila al carrer.

L´efemèride de la biblioteca coincideix en el temps amb les obres per engegar la nova biblioteca municipal, que entrarà en funcionament, segons les previsions actuals, l´any 2010. La nova biblioteca representarà un guany substancial en el fons bibliogràfic de l´actual edifici, perquè tindrà una capacitat de 2.600 metres quadrats -pels 300 metres quadrats actuals- i oferirà una gamma més gran de recursos en l´aspecte audiovisual, a més de reservar un espai destinat a l´organització de conferències i exposicions. La renovació del catàleg audiovisual de la futura biblioteca, l´ampliació del servei de Wi-Fi -que estarà disponible a tot l´edifici- i l´increment del fons bibliogràfic, que actualment no s´ha pogut fer per la manca d´espai que té l´equipament actual, són algunes de les millores que s´han previst.

Amb la nova biblioteca l´Ajuntament preveu potenciar la recerca de la memòria històrica local. Fins que es faci el trasllat, serà precisament la biblioteca Beat Domènec una de les catalitzadores d´aquest tipus d´activitat.