11 de desembre de 2008
11.12.2008
40 Años
40 Años

Cardona impulsa la remodelació de la plaça de la Fira amb un refugi antiaeri com a referent

11.12.2008 | 01:00

L´Ajuntament de Cardona impulsa la reurbanització de la plaça de la Fira, un espai del centre històric a partir del qual s´articula la vida de la població, ja que és on hi ha l´ajuntament i l´església i on, per la festa major, es munta la plaça del Corre de Bou.

Aquest projecte ja té lligats els seus primers passos, ja que l´Ajuntament ha aconseguit uns 20.000 euros per recuperar el refugi antiaeri habilitat durant la Guerra Civil Espanyola als locals d´Aimines, situats a les voltes de sota la plaça de la Fira de Dalt. La intenció de l´equip de govern de CiU és convocar un concurs d´idees perquè es facin propostes per reurbanitzar-la en el seu conjunt (de manera que quedi més relligada la Fira de Dalt amb la Fira de Baix), un projecte que s´executarà per fases.

La recuperació del refugi antiaeri comporta immpermeabilitzar els locals d´Aimines, on actualment hi ha, entre d´altres, la seu del Centre Cardona Medieval. D´aquesta manera s´evitarien les filtracions d´aigua que hi ha quan plou. L´alcalde, Josep Maria Sala, ha exposat que aquesta actuació és «una necessitat peremptòria». Com que per fer la impermeabilització dels locals cal aixecar la Fira de Dalt, l´Ajuntament aprofitarà aquesta actuació per vincular-la a la remodelació de la plaça.

Un refugi per a 670 persones projectat el 1938

El projecte presentat al departament d´Interior, Relacions Institucionals i Participació en el marc del Pla d´Espais de Memòria de Catalunya preveu també indicar amb un cartell l´habilitació dels locals d´Aimines com a refugi per a 670 persones a càrrec de la Junta Local de Defensa Passiva de Cardona, segons el projecte datat del 15 de juliol del 1938. A més, es preveu fer actes per donar a conèixer a la població que hi havia hagut un refugi antieri a la plaça de la Fira. La divulgació de la memòria històrica es farà especialment a les escoles.

Els orígens del conjunt de magatzems soterranis de la Fira són en l´acord del gener del 1859 per remodelar la plaça amb els diners de la Junta Administrativa del Fons d´Aimines, que gestionava els antics drets dels vilatans de Cardona sobre la sal. L´actuació permet salvar el desnivell de l´espai, de manera que s´habiliten uns locals soterrats al forat que contenia les fonts.

Aquests magatzems, propietat d´Aimines, sempre han estat arrendats per a diversos usos. Van assolir protagonisme en el decurs de la guerra civil com a refugi antiaeri número II, dins d´una relació que n´incloïa quatre més, un sota la muntanya del castell, un altre a prop del grup escolar Germans Escassany, un altre a prop de la colònia minera dels Arquers i un a prop del nucli de la Coromina. Cardona, com a centre miner i químic, era susceptible de patir bombardejos.

Finalment, el temut bombardeig es va produir el 20 de gener del 1939, en el marc de l´avenç de les tropes franquistes a la Catalunya central, després de l´esfondrament del front de l´Ebre. L´objectiu era la línia elèctrica que abastia Manresa. L´única víctima de les bombes caigudes va ser el miner Joan Hernández Uroz, que residia al nucli de la Coromina, i que va morir d´un tros de metralla que li va seccionar la jugular, en el moment de fer l´acció de cobrir amb el seu cos el seu fill.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema