Aquesta és la quantitat de runam salí que Ercros n’ha extret des que en va iniciar l’explotació, ara fa aproximadament un any. Del runam salí se n’aprofita la sal comuna o clorur sodi, un element bàsic per a la producció de clor. La terrera vella és propietat de l’Ajuntament de Cardona. Per això, a canvi de l’explotació, el consistori ingressarà enguany uns 90.000 euros, 0,45 per tona de residu extret. Paral·lelament a aquest aprofitament, Ercros continua explotant els residus salins de l’anomenada terrera nova, que està pràcticament esgotada.

Des de l’any 1991, Ercros aprofita els residus de la seva terrera, de la qual ha extret uns deu milions de tones, i des de principi d’aquest any ha començat a extreure els set milions de tones acumulats a la terrera vella. Tot i que estava previst que durant aquest 2008 es completaria l’extracció a l’altra, de moment es compagina l’aprofitament de totes dues.

A banda de l’aprofitament del residu per elaborar clor, l’explotació ha de suposar a la llarga la recuperació de l’entorn natural de l’anomenada Vall Salina, un espai protegit i qualificat com a Espai d’Interès Natural que es va anar modificant amb l’acumulació d’aquests residus. L’extracció de la sal acumulada comporta beneficis tant d’impacte visual com de reducció de l’impacte que les filtracions dels residus salins tenen en el sistema hidrològic.

L’activitat de la fàbrica que Ercros té a Cardona a través d’aquesta explotació es calcula que es podrà mantenir durant uns deu anys. A canvi d’aquesta explotació, el consistori cardoní, com a propietari de la terrera, rep una aportació econòmica en concepte de cànon d’aprofitament.

Els treballs d’explotació de la terrera es fan amb una màquina fresadora. Cada vegada que aquesta màquina passa per sobre del terreny, extreu uns 30 centímetres de residu. Un camió transporta el clorur sòdic fins a una tremuja situada a 700 metres de la base de la terrera i des d’aquí, a través d’una cinta transportadora, s’envia fins a la planta de tractament d’Ercros.