Segueix-nos a les xarxes socials:

L'obra contemporània de Josep Morral dialoga amb el barroc

El Museu Comarcal estrena l'experiència de contraposar peces que tenen diverses capes de lectura L'artista manresà mostra 14 quadres

L'obra contemporània de Josep Morral dialoga amb el barrocSALVADOR REDÓ

L'exposició de 14 obres de creació recent que l'artista manresà Josep Morral exposa des d'ahir i fins a l'11 de desembre al Museu Comarcal de Manresa es titula L'efímer. D'entrada són molt diferents dels retaules veïns, ja que es mostren a les sales del barroc en el que suposa l'inici d'una experiència (que es vol que tingui continuïtat) que fa dialogar art dels segles XVII i XVIII amb l'actual. El barroc mediterrani és carregat, ple d'imatges i daurats. Mentre que les obres de Morral, tal com va explicar ell mateix en l'acte d'inauguració d'ahir al vespre, són "etèries, més buides, amb un aire d'espiritualitat i místic que lliga més amb el barroc holandès, de Vermeer, que no és tan religiós i és més intimista. L'obra reflexiona sobre l'efímer de l'existència".

Morral, que és llicenciat en Belles Arts i catedràtic de dibuix a l'institut Pius Font i Quer, deixa a l'interpretació dels visitants el lligam entre les seves obres (pintures acríliques sobre paper i treballs fotogràfics manipulats digitalment) i el barroc, encara que va donar algunes pistes per arribar a les diverses capes de lectura que ofereixen. D'una banda, el detall del color i les textures, especialment en les més càlides, i no tant en les més blavoses. D'altra banda, va referir-se a l'ús que fa dels ossos i dels núvols per destacar que és "sense la connotació negativa a la quals habitualment s'associen tant uns com altres". Per a ell, els ossos són el que ens sosté i, per tant, formen part de la vida. Mentre que els núvols també "són font de vida". I va concloure: "relliguen el nostre interior en relació a l'exterior, lligat al cosmos i a l'univers".

Les obres de Morral, talment com un tríptic, s'exposen en un pany de paret entre els retaules de Viladordis, de l'antic convent del Carme i de la desapareguda església del Roser de Manresa. Però n'hi ha una que literalment es fon amb el fons barroc del Museu. Acostar-se s'ha de buscar al costat del retaule del Roser de l'església de Sant Gil de Torà de Riubregós.

Prem per veure més contingut per a tu