14 de desembre de 2008
14.12.2008
Reunió

Hereu reivindica el paper dels municipis davant la crisi i reclama la necessitat d'un 'millor finançament'

14.12.2008 | 20:59
El Consell d´alcaldes presidit per Jordi Hereu s´ha reunit aquest diumenge a la seu del PSC. FOTO: Iris Aviñoa

El secretari de política municipal del PSC, Jordi Hereu, ha reivindicat el paper clau dels municipis en la recuperació de l'economia, davant una conjuntura de recessió, en assegurar que és precisament en l'àmbit local on es veuen 'de primera mà' els seus efectes. Amb aquesta intenció s'han reunit aquest diumenge el Consell d'Alcaldes del PSC, per tractar de 'coordinar i establir estratègies conjuntes' entre els municipis amb l'objectiu de formar part de la solució per 'afrontar i superar' la crisi. En aquest sentit, Hereu també ha situat els alcaldes 'a primera línia' en la lluita per un 'millor' model de finançament per tal d'afrontar les 'necessitats presents i futures' del país.

Els alcaldes socialistes han marcat dues prioritats amb vista al 2009. Per una banda promoure l'impuls de l'economia i en segon lloc 'blindar i protegir polítiques socials'. En aquest sentit, Hereu ha explicat que el municipalisme vol ser 'un gran agent dinamitzador de l'economia' i alhora el més gran prestatari de serveis públics a les persones. Aquests són els objectius per a un 2009 en què, segons Hereu, s'espera una recuperació de l'economia. Malgrat tot, a l'espera d'aquest canvi de conjuntura cal que la recuperació econòmica els agafi 'treballant intensament' en aquestes dues línies de treball.

Aquests plantejaments dels alcaldes socialistes davant la crisi econòmica es nodreixen en part del fons extraordinari de 8.000 milions d'euros per reactivar l'economia local promogut per l'Estat, 1.200 dels quals van a parar a Catalunya, que segons Hereu ha 'doblat' la inversió prevista per al món local. En aquest sentit l'alcalde de Barcelona ha considerat assolit l'objectiu conjuntural del món local amb la inversió extra per part de l'Estat, 'absolutament necessària', per altra banda. Malgrat tot, Hereu ha recordat que caldrà afrontar en un futur el debat sobre el finançament local, que depèn tant de l'Estat com del Govern de Catalunya, i que en el cas català passa per aconseguir un 'bon' model de finançament.

En relació amb el posicionament del PSC en la votació al Congrés dels pressupostos generals de l'Estat (PGE), davant la manca d'acord en matèria de finançament amb el govern de José Luís Rodríguez Zapatero, el dirigent socialista ha traslladat aquesta decisió a la reunió de l'Executiva del partit, que tindrà lloc aquest dilluns. Hereu, que ha evitat posicionar-se al respecte, sí ha dit que amb els PGE Catalunya s'hi juga moltes coses, tot i que ha insistit en remarcar la necessitat d'un 'bon model de finançament'. I ha assegurat que 'el PSC no renunciarà a tenir un bon finançament'.

El Consell d'alcaldes del PSC aplega els 22 alcaldes socialistes dels municipis catalans de més de 40.000 habitants. Hereu ha qualificat aquest organisme com una 'gran eina de coordinació del municipalisme socialista'. Actualment, el PSC té més de 2.569 regidors, 281 alcaldes i el 75 per cent de la població catalana té un govern socialista. A aquest organisme s'afegirà pròximament el Consell de petits municipis del PSC, que aplegarà els alcaldes i regidors de municipis de menys de 5.000 habitants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema