30 de desembre de 2008
30.12.2008
3% en el tercer trimestre

El preu de l'habitatge lliure cau el 8,3% a Catalunya en el tercer trimestre

30.12.2008 | 12:19
El preu de l'habitatge lliure cau el 8,3% a Catalunya en el tercer trimestre

L'Índex de Preus d'Habitatge (IPV), que mesura l'evolució dels preus de compravenda de l'habitatge lliure, ha caigut el 8,3% a Catalunya en el tercer trimestre de l'any respecte al mateix període de 2007, segons les dades publicades avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Catalunya se situa al capdavant de les comunitats on ha baixat el preu de l'habitatge, seguida de la Comunitat de Madrid, on ha caigut un 7%; el País Basc, amb un 6,3%; Navarra, amb un 5,3%; Aragó, amb un 5%; Balears, amb un 2,6%; La Rioja, amb un 1,9%; Astúries, amb un 0,9%, i Cantàbria, amb un 0,1%.

Per contra, els preus han seguit pujant a Extremadura (2,9%), Galícia (2,4%), Múrcia (2,1%), Castella-la Manxa (1,4%), Andalusia (1,1%), Comunitat Valenciana (0,8%), Canàries (0,6%) i Castella i Lleó (0,3%).

A la ciutat autònoma de Ceuta l'IPV ha caigut el 0,8%, mentre que a Melilla ha pujat l'1%.

En el conjunt d'Espanya, l'IPV ha disminuït un 3%, una caiguda que és conseqüència del descens del valor de l'habitatge de segona mà, que ha baixat en el tercer trimestre el 8,6%, mentre que la nova ha registrat una pujada del 3,7%.

El descens acumulat pels preus de l'habitatge lliure en els nou primers mesos de l'any és ja del 2,3%.

Aquestes dades mostren una clara tendència decreixent respecte a trimestres anteriors, ja que el retrocés del preu de l'habitatge usat s'ha accentuat en comparació del descens del 4,9% del segon trimestre i del 0,7% del primer.

El mateix ocorre amb l'habitatge nou, preu que segueix pujant, però en menys grau que en el segon trimestre (5,3%) i que en el primer (7,2%).

L'IPV, que es publica avui per segona vegada, no inclou l'habitatge protegit ni variables com el preu del metre quadrat o el nombre de transaccions realitzades, que sí que tenen cabuda en altres estadístiques com l'elaborada pel Ministeri d'Habitatge.

La diferent metodologia explica que les dades difereixin, ja que segons el ministeri el preu de l'habitatge va registrar una pujada interanual del 0,4 per cent fins a setembre, en arribar als 2.068,7 euros per metre quadrat.

Per elaborar la seva estadística l'INE recull la informació del Consell General del Notariat sobre escriptures formalitzades dins del territori nacional per persones físiques, mentre que el Ministeri d'Habitatge es basa en les dades aportades per l'Associació Professional de Societats de Valoració (ATASA).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema