El govern espanyol crearà un nou fons de capitalització que estarà operatiu a partir de l'1 de gener del 2012 per tal de poder finançar els acomiadaments en el cas de contractes indefinits, similar al que planteja el model laboral austríac. Durant tota la vida laboral dels treballadors indefinits, el fons anirà acumulant una quantitat equivalent a un número de dies per salari anual que encara s'ha de determinar. El document que han rebut els sindicats amb la reforma laboral indica que el govern espanyol té un any per regular la creació d'aquest fons que s'haurà de crear després de consultar les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.

El text indica que el treballador podrà fer efectiu l'abonament de les quantitats acumulades al seu favor al fons de capitalització 'per acomiadament, mobilitat geogràfica o el desenvolupament d'activitats formatives'. D'aquesta manera les indemnitzacions que l'empresari ha d'abonar en cas d'acomiadament es reduiran en un número de dies de salari per any de servei que serà equivalent al que es determini per constituir el fons. Del total de diners de cada treballador, la part que no cobri per els tres supòsits assenyalats la cobrarà quan es jubili.

Les cotitzacions efectuades pels empresaris en aquest fons, finançaran el Fons de Garantia Salarial (Fogasa), que\u00A0 pagarà als treballadors 8 dies per any treballat de la indemnització per acomiadament en el cas de contractes de foment de la contractació indefinida, que tenen una indemnització de 33 dies. Per altra banda, el document inclou que la jornada de treball es podrà reduir 'per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció' permetent una reducció de jornada d'entre el 10 i el 70% durant un període inferior a un any amb l'objectiu d'evitar acomiadaments.

El que no apareix al document és permetre l'acomiadament amb 20 dies d'indemnització a les empreses amb sis mesos consecutius de pèrdues, tal i com ha manifestat el ministre de Treball, Celestino Corbacho, aquest divendres. El que sí que recull és que es facilitarà l'acomiadament quan les empreses tinguin 'pèrdues econòmiques no merament conjunturals'. La concreció d'aquest punt arribarà amb les negociacions que mantindrà el govern espanyol per aconseguir aprovar la reforma laboral al Congrés.