La 32a edició de l´ExpoBages obre portes aquest divendres al migdia amb 125 expositors. Seran el 16% menys que l´any passat, en què hi va haver uns 150 estands, com a conseqüència de la crisi econòmica. Tot i aquest descens del nombre d´empreses participants, hi haurà representació de nombrosos sectors de l´economia local. L´automoció, a l´exterior del Palau Firal i amb 27 marques, tornarà a ser un dels principals punts forts del certamen multisectorial. També tindran un paper destacat el comerç, la moda, la restauració i l´alimentació, entre altres sectors que també seran presents en aquesta edició de l´ExpoBages.

El president de la comissió organitzadora de l´ExpoBages, Llorenç Juanola, atribueix a la crisi econòmica la reducció de participants al certamen i reconeix que «convèncer les empreses aquest any ha costat molt més. S´ha hagut de fer un esforç molt gran». Tot i la reducció de la xifra d´expositors, assegura que hi haurà el Palau Firal ple i confia que la varietat de sectors i la incorporació de nous atractius permetran, com a mínim, repetir l´afluència de l´any passat, que va ser de l´entorn de 20.000 persones.

Malgrat aquest descens de la presència d´expositors pels efectes de la crisi, Juanola destaca que la majoria d´empreses i institucions que han estat a les últimes edicions del certamen han optat per repetir la presència, encara que sigui amb estands de dimensions més reduïdes. La reducció de la xifra global d´expositors, però, contras-ta amb el retorn d´Endesa a la fira, que l´any passat va descartar ser-hi, i el del Consell Comarcal del Bages que l´any passat no va tenir presència a la fira.

La voluntat de l´organització, diu Juanola, és que sigui una fira «on passin coses». I entre els principals atractius d´aquesta edició del certamen, a part dels mateixos expositors, hi haurà la reformulació del carrer del Comerç, que tot i mantenir el seu vessant més comercial, enguany adopta un perfil artístic. A més, es pintaran grafits en directe i posteriorment seran subhastats. D´aquesta manera l´art tindrà presència a la fira després que en aquesta edició s´hagi descartat la celebració del SupermercArt.

Una de les altres novetats i que s´espera que sigui un dels principals atractius d´aquesta edició de l´ExpoBages serà l´ExpoDegusta´m, que Juanola defineix com una fira dins de la fira. Aquest espai s´afegeix a les ja tradicionals demostracions i tastos que es realitzen al llarg del certamen. En aquesta edició uns quants restaurants de Manresa i el Bages faran diferents activitats a l´entorn de la cuina del bacallà.

L´obertura d´aquesta edició de l´ExpoBages serà a càrrec de la directora comercial corporativa de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, la manresana Neus Comellas. Serà divendres, a les 12 del migdia, amb una conferència de petit format i que portarà per títol «La força de les emocions». La xerrada de Comellas formarà part de l´acte inaugural que serà presidit per l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, conjuntament amb el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Pere Casals.