Els economistes catalans han refredat les seves expectatives sobre la millora de la situació econòmica a Catalunya, ja que gairebé la meitat creuen que es manté estable i un 16% que ha empitjorat, mentre que els que opinen que ha millorat són poc més d'un terç, encara que han baixat deu punts en un any.

Així es desprèn d'una enquesta elaborat entre octubre i novembre passat pel col·Legi d'Economistes de Catalunya a un total de 1.520 dels seus afiliats, que conclouen que existeix un risc real de que l'eurozona entri en una nova recessió en els pròxims mesos.

Segons el baròmetre, el 47,3% dels enquestats considera que la situació actual de l'economia catalana és ara igual que l'any passat (un 4,1% més que el 2013); un 36,1% opina que ha millorat (un 9,9% menys que el 2013); i un 16,1% que ha empitjorat (un 5,4% més que el 2013).

Les expectatives de futur no són res positives per al 69,6% dels enquestats, que considera que existeix el risc d'una nova recessió en l'eurozona, opinió que està especialment estesa entre els economistes que es dediquen a la docència i a la indústria.

Segons l'enquesta, el 74,3% dels entrevistats reconeix que les polítiques d'austeritat aplicades els últims anys a Europa calien, si bé només el 12,4% creu que l'austeritat ha donat resultats positius i el 61,9% opina que ha estat negativa.

Els economistes catalans que han participat en el baròmetre situen l'atur com el principal problema de l'economia de Catalunya (així ho consideren el 72,3%), seguit de la situació financera, la restricció creditícia i el cost del finançament (el 51,4%) i el dèficit fiscal de Catalunya amb la resta d'Espanya (el 51,2%).