Prats de Lluçanès va acollir dilluns una jornada inèdita al país amb el títol "Escorxadors de proximitat. Una aposta per la qualitat agroalimentària", que pretenia donar a conèixer una possibilitat de millora en la qualitat del sector ramader com són els escorxadors de proximitat.

La jornada va despertar expectació en el sector, i va aplegar nombrosos ramaders de diversos punts de Catalunya interessats per la temàtica. La jornada es va celebrar en el marc de la Fira de Santa Llúcia i l'organització va anar a càrrec del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Consorci del Lluçanès.

La jornada, que va tenir més de 35 participants, la van presentar el president del Consorci Isaac Peraire, el cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorials a la Catalunya Central del DARP Iscle Selga i Ramon Bach, ramader i membre de l'ANCRI.

En la seva intervenció, Bach va exposar la situació del sector i la necessitat que aquest treballi per aconseguir un producte de qualitat i diferenciat. En aquest sentit, es fa molt necessària, va dir Bach, una infraestructura com els escorxadors de proximitat i de baixa capacitat.

Alfons Vázquez, de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, va posar èmfasi en la normativa europea en matèria d'escorxadors i en la possibilitat que els estats membres estableixin mesures de flexibilitat aflora d'aplicar aquesta normativa en circumstàncies concretes com serien els escorxadors de proximitat.

La ponència següent va ser a càrrec de Manolo Sánchez, que va exposar l'estudi del Consorci Ripollès Desenvolupament sobre la viabilitat econòmic d'un servei d'escorxador mòbil.

La jornada es va cloure amb una taula rodona. Un dels interrogants sobre els escorxadors de proximitat que s'hi va debatre va ser la manca de flexibilitat de l'actual normativa. Molts dels presents a la jornada van demanar que l'administració treballi de forma conjunta per a la flexibilització d'aquesta normativa.