Una tecnologia desenvolupada a Manresa pel centre tecnològic Eurecat-CTM (membre de Tecnio) permetrà millorar l'eficiència en els processos de manipulació i de processament de matèries primeres com el coure o el níquel, on l'impacte i el desgast que reben els components industrials són molt elevats.

En concret, l'Àrea de Tecnologia de Materials d'Eurecat-CTM "determinarà els principals mecanismes de desgast de components industrials per desenvolupar un software que permeti quantificar-lo i predir-lo", tal i com explica el seu director, Daniel Casellas.

En paraules de l'expert, aquest programari, que arribarà al mercat en 3 anys, "permetrà disminuir les despeses d'explotació i de processament de matèries primeres, ja que reduirà els períodes de manteniment i en rebaixarà els costs, cosa que augmentarà el rendiment de la maquinària".

El projecte europeu HARSHWORK, en el qual s'engloba la recerca, "aplicarà innovació tecnològica en el sector de processament de matèries primeres i tindrà un impacte directe en les empreses mineres i els fabricants d'equips industrials per aquest sector, així com per als fabricants d'acer i empreses del sector del reciclatge", segons destaca la responsable de Tribologia del centre tecnològic, Montse Vilaseca, que participa en l'anàlisi dels mecanismes de desgast i impacte que permetrà l'elaboració del model que farà servir el futur software.

A la iniciativa, que té una durada de tres anys, també hi participen les pimes catalanes BIANNA RECYCLING, que proporcionarà components industrials després del seu ús en plantes de reciclatge i informació de les condicions de treball d'aquests, a més de la possibilitat de realitzar proves de camp per validar el software, i IDP, que implementarà els requeriments del model desenvolupat en una metodologia de treball col·laborativa per a la creació i la gestió de projectes de construcció (BIM, Building Information Modelling).

També participa del projecte el Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, que elaborarà un estudi de viabilitat del producte i donarà suport a l'estratègia de comercialització del software.

HARSHWORK està liderat per la Universitat de Tecnologia de Luleå, de Suècia, i compta amb la participació de vuit socis europeus entre els quals figuren tres grans empreses, dues pimes, una associació comercial i el centre tecnològic Eurecat-CTM. El projecte està finançat per la Comissió Europea, mitjançant el programa EIT Raw Materials de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia.