Els comerços de la Catalunya Central podran obrir avui. I és que a diferència de l'any passat, enguany el dia de la Hispanitat és un dels vuit festius que marca la Generalitat perquè els establiments que vulguin puguin aixecar la persiana. Molts obriran amb criteris comercials però alguns ho aprofiten per reivindicar que «no tenen res a celebrar».

Per aquest motiu hi haurà comerços oberts a Berga, Igualada, Manresa i Solsona. En aquest dar-rer cas, l'Ajuntament ha decidit mantenir el mercat setmanal i, de la seixantena de marxants que habitualment munten parada, només es preveu que en faltin un màxim de cinc.

Pel que fa a previsions concretes, Llorenç Juanola, de la comissió de Comerç de la Cambra de Comerç de Manresa, explicava ahir que «vam intentar consensuar una postura, però és molt complicat perquè cadascú té el seu criteri i al final prendrà la seva pròpia decisió». Tot i que la Generalitat va marcar el 12 d'octubre com a dia d'obertura autoritzada als comerços, els municipis poden sol·licitar substituir dos d'aquests festius per altres dates. Enguany és el cas de 4 municipis catalans, entre els quals hi ha Sant Vicenç de Castellet. D'altra banda, alguns dels establiments de Bonpreu i Esclat també van decidir tancar l'1 d'octubre. De cara a avui, l'obertura dels supermercats també serà variable i apujaran la persiana en funció de si la localitat on són estableix la possibilitat d'obrir, segons van explicar fonts de la cadena osonenca a l'ACN.

D'altra banda, el 85% dels empleats de fibra òptica Fibracat de Manresa treballarà avui després que la direcció impulsés un referèndum entre els treballadors perquè triessin entre fer festa avui o l'1 d'octubre. Les oficines de Fibracat romandran obertes avui i només el 15% dels seus treballadors -els que van treballar el dia 1-O- faran festa. La seva directora comercial, Meritxell Bautista, va lamentar que, per aquesta decisió, han rebut trucades de gent insultant-los, però també ha dit que han estat pocs casos.