El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha valorat com a "molt bona notícia" que s'hagi rebaixat la taxa d'atur fins al 10,63% el tercer trimestre a Catalunya, sobretot tenint en compte que s'havia arribat al màxim del 24,5% durant la crisi, el primer trimestre del 2013. Tot i això, ha manifestat que cal aprimar encara més la taxa per acostar-la a mitjanes de la Unió Europea i "països més desenvolupats".

De cara a futur, Ginesta creu que si es compleixen les previsions econòmiques que té ara el Departament d'Economia, el 2020 es podria arribar al 6% d'aturats com abans de la crisi. Això, però, dependrà del dinamisme de l'economia. I és que "alguns indicadors diuen que el creixement pot alentir-se", ha recordat.

El secretari general de Treball ha celebrat que les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicades per l'INE aquest dijous constaten que se segueix "activant el mercat de treball". Ginesta ha destacat que la taxa d'activitat a Catalunya, del 78%, és de les més altes de l'Estat i està per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que és del 73%. També ha valorat positivament que hi hagi 3,4 milions d'ocupats, la xifra més elevada des del 2008.

El secretari general ha assenyalat també que ha crescut el nombre de persones ocupades a temps complet i s'han reduït el nombre de persones contractades a temps parcial, un fet que a Espanya s'associa a la precarietat. Tot i això, el percentatge de persones amb un contracte indefinit a temps complet és inferior a fa 10 anys.

D'altra banda, ha destacat el dinamisme de la indústria, ja que és el sector que ha creat més ocupació en un any.

Menys atur femení

Una altra de les xifres destacades de l'EPA és la reducció de la diferència de la taxa d'atur d'homes i dones, que en el tercer trimestre es va situar en el 10,5 i el 10,8% respectivament. El darrer any l'atur femení s'ha reduït un 2,7%, mentre que el masculí ho ha fet un 1,2%.

Pel que fa a l'atur de llarga durada, un 45,3% dels aturats fa més d'un any que busquen feina, però és el valor més baix des del 2009, ha assenyalat Ginesta.