Les principals organitzacions d'autònoms (ATA i UPTA) han arribat a un principi d'acord amb el Govern pel que la pujada de la quota a la Seguretat Social dels autònoms s'apujarà uns 60 euros de mitjana el 2019. Així ho van assenyalar ahir tant el president d'ATA, Lorenzo Amor, com el d'UPTA, Eduardo Abad, en els seus respectius perfils de Twitter, on van afirmar que la pujada anirà en la línia dels últims 15 anys. L'acord significarà una pujada d'entre 4 i 5 euros al mes i està lluny de les quantitats que va disposar el Govern en les primeres reunions amb les organitzacions d'autònoms.

El ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va celebrar el principi d'acord assolit ahir després d'una reunió amb les associacions d'autònoms UPTA i ATA.

Treball va explicar que l'UPTA «ha exercit de mediador» per aconseguir que ATA se sumés a l'acord, tota vegada que ja tenia el suport de la resta d'associacions (UATAE i CEAC). Segons fonts del ministeri, aquest preacord, que resta a l'espera de ser ratificat de forma conjunta per totes les organitzacions, comportarà millors prestacions i protecció per al col·lectiu d'autònoms.

Així mateix, Amor i Abad han anunciat que les organitzacions d'autònoms han aconseguit, a més d'aquesta pujada, que els treballadors per compte propi tinguin millors prestacions. De fet, a partir de l'any que ve els autònoms tindran dret a atur, formació, contingències professionals i bonificació del 100% per incapacitat temporal. Concretament, el principi d'acord inclou el dret d'atur per a tots els autònoms, duplicant la durada de la prestació i facilitant l'accés. Això, segons Amor, farà que no es deneguin el 70% dels casos que sol·licitaven aquest ajut i facilitarà l'accés a l'atur dels autònoms.