a nova Llei hipotecària que tramita el Congrés i que carrega a la banca pràcticament totes les despeses de constitució del préstec, excepte la taxació, provocarà que les entitats elevin els preus dels crèdits l'any vinent per compensar aquests costos. Almenys això és el que creuen els responsables dels principals comparadors, que vaticinen un increment dels diferencials, d eles comissions d'obertura o dels tipus d'interès inicials que s'apliquen a aquests préstecs, una de les principals fonts d'ingressos del sector.

El text acordat pels principals partits, que ha passat l'últim tràmit al Congrés i ja ha estat trasllada al Senat, estableix que sigui la banca la que assumeixi l'impost d'actes jurídics documentats, les despeses d'escriptura, la gestoria i l'aranzel notarial, mentre que el comprador només abonarà la taxació i les còpies de l'escriptura que sol·liciti. Però, a més, amplia el volum d'impagaments necessaris perquè l'entitat pugui instar un embargament, de manera que hauran d'acumular-se almenys 12 quotes impagades o l'equivalent al 3% del crèdit per instar l'execució de la hipoteca durant la primera meitat de vida d'aquest, o 15 mensualitats o el 7% del valor del crèdit, durant la segona meitat.

«Els bancs hauran d'assumir més costos però també tindran un risc més alt davant els casos d'impagament. Allò lògic és que encareixin els seus preus, i això és el que creiem que succeirà», assegura el responsable d'hipoteques de HelpMyCash, Miquel Riera. En aquest sentit, Riera assenyala que el més probable és que s'elevin els tipus i que també augmentin les comissions d'obertura -que són de les poques que no es limiten en la nova llei- encara que, com recorda, l'import d'aquestes últimes ha d'estar justificat i ha de respondre a un servei efectiu realitzat pel banc.

D'aquesta forma, segons apunta l'expert, la nova llei farà que el desemborsament inicial dels compradors sigui inferior, en haver d'assumir menys despeses -el que afavorirà aquells que tinguin menys estalvis inicials-, però a la llarga s'acabarà pagant més. Així, segons els càlculs d'aquest comparador, en una hipoteca de 150.000 euros a 25 anys, una simple pujada del 0,10% o el 0,15% en el diferencial anul·la tot l'estalvi que s'aconsegueix amb l'assumpció de les despeses per part del banc.

L'oferta es diversificarà

De la mateixa manera, també el director d'Hipoteques de iAhorro, Manuel González, creu que «algunes» entitats encariran les seves hipoteques, encara que també vaticina que la llei provocarà una diversificació de l'oferta. És a dir, que hi haurà diferència superior entre les entitats. És el que ha ocorregut, per exemple, amb la resposta de la banca al decret del Govern que ja els obliga a assumir l'impost d'actes jurídics documentats.

Mentre alguns bancs han reaccionat posant fi a les ofertes estàndard o han apujat ja els seus interessos, altres han aprofitat la conjuntura per llançar ofertes i assumir ja totes les despeses -encara que no sigui obligatori fins que no s'aprovi definitivament la llei-, com a forma de promoció. Això sí, els qui han adoptat aquesta estratègia són entitats petites que busquen fer-se un buit en el mercat. En qualsevol cas, el que té clar González és que la llei «no pararà l'oferta hipotecària de les entitats», un negoci que no deixa de créixer a mesura que la recuperació del mercat immobiliari avança i que resulta fonamental per al compte de resultats del sector financer.

D'aquesta forma, segons les dades que de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en els deu primers mesos de l'any el nombre d'hipoteques sobre habitatges concedits a Catalunya es va incrementar. En concret, els catalans van signar el 40,7% més d'hipoteques l'anterior octubre al mateix mes de l'any passat, segons les últimes dades de l'INE. Cal tenir en compte que l'octubre de l'any passat hi va haver una important frenada en la xifra de transaccions immobiliàries a Catalunya després de la celebració del referèndum.

Les xifres sobre hipoteques publicades per l'INE la setmana passada situen Catalunya com la segona comunitat de l'Estat espa-nyol on més han crescut el nombre de crèdits amb garantia inmobiliària respecte al mateix període de l'any anterior, ja que se situa només darrere de la comunitat de Navarra, on el creixement va ser d'un espectacular 53,7%, en termes relatius.

A escala mensual, aquest octubre es van signar a Catalunya un total de 5.808 hipoteques, una xifra que suposa un augment del 10,7% respecte al setembre d'aquest mateix any i que és, a més, la xifra més alta que es registra des del maig de l'any 2011, quan se'n van signar un total de 6.496.

Al conjunt de l'Estat espanyol, la taxa anual d'hipoteques ha crescut el 20,4%, amb un total de 30.356 habitatges inscrits en el registre de la propietat l'octubre. A més a més, però, al conjunt de l'Estat espanyol, l'octubre es van signar el 6,5% menys d'hipoteques que el mes de setembre, tot i que entre el gener i l'octubre se n'han fet el 10,7% més que durant el mateix periode de l'any passat.

Catalunya també és una de les comunitats on es presta més capital per a les hipoteques, amb un total 886,4 milions el mes d'octubre. És la segona xifra, només superada per la de de la Comunitat de Madrid, amb 1.041,1 milions.