Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) considera que el 2018 ha estat un «bon any» per al sector porcí després que s'hagi tancat l'exercici amb xifres positives que han suposat un benefici mitjà de 4,45 euros per porc, lluny, però, dels 21 euros per animal del 2017. Des del sindicat ho atribueixen a una davallada de cotitzacions i a un encariment dels costos del 4%.

Segons el sindicat, el darrer any va finalitzar deixant una cotització mitjana anual del porc d'1,134 euros/quilo, segons Mercolleida. És una cotització mitjana similar a les del 2015 i 2016, però un 10% inferior a la de 2017 que va ser d'1,26 euros/quilo per animal. Segons JARC, aquest fet ha suposat que una granja amb 500 mares reproductores hagi obtingut el 2018 un benefici de 53.400 euros. Els productors de porcí van tancar el 2018 amb un benefici mitjà de 4,45 euros per porc, per sota dels 21 euros/animal que es van obtenir el 2017, tot i que aquell va ser un any «excepcional» pel que fa als beneficis marcats, entre les raons principals, per uns preus baixos de les matèries primeres. Segons JARC, aquestes van augmentar un 8% en el 2018. En el cas del pinso, que suposa entorn del 70% dels costos de producció, l'augment va ser del 3%.

A aquest encariment, l'organització també hi suma unes cotitzacions del porcí més baixes durant els primers mesos de l'any, fet que va provocar que en algunes setmanes els marges de beneficis «hagin estat molt justos o inclús negatius». Els mesos d'estiu, però, van ser «la clau» per entendre aquest tancament de l'any amb beneficis. El cap sectorial del porcí de JARC, Jaume Bernis, va apuntar aquest dijous en declaracions als mitjans que aquesta situació recorda «la fragilitat de l'economia agrària». «No poder controlar aquests augments i, sobretot, no poder-ho repercutir automàticament al preu de venda» ha portat a JARC a tornar a reclamar a les diferents administracions «que treballin per establir mecanismes de mercat justos». Per Bernis, aquesta realitat, amb un augment de la producció global, ha comportat que els marges de beneficis per al ramader hagin baixat un 81% respecte al 2017.

Un altre dels factors que també han incidit en la situació del porcí han estat les exportacions. Segons JARC, a nivell estatal van augmentar un 7,9% en volum de tones en el període de gener a octubre, però van descendir un 1,6% en matèria econòmica. Aquesta situació a Catalunya s'ha traduït en un creixement respecte al 2017 del 3,7% en volum, però en una reducció del 6% en valor (dades de gener a octubre). El 2018 les exportacions catalanes d'aquest sector van suposar 2.195 milions d'euros.