El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat ha rebut unes 600 peticions de fructicultors, corresponents a 1.381 hectàrees, per a les quals sol·liciten ajuts per poder arrencar arbres de fruita de pinyol amb l'objectiu d'evitar una nova campanya de sobreproducció i baixos preus.

Amb aquest nombre d'hectàrees, s'ha assolit una xifra propera al 70% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el pla d'arrencada hauria d'estar operatiu, i acredita que la mesura serà efectiva tal com el ministeri d'Agricultura, que és qui haurà de cofinançar l'ajut, havia plantejat. També certifica aquesta dada el fet que més de 600 titulars d'explotacions s'hi vulguin acollir ja el primer any.

Les dades s'han obtingut a partir d'una enquesta que es va fer durant 10 dies, del 8 al 18 de gener, per quantificar el nombre de productors i hectàrees que podrien adherir-se a la mesura, que consistiria en una possible ajuda d'Estat per arrencar arbres de fruita de pinyol (presseguer, nectarina, paraguaià) per reduir la producció i retirar del mercat quantitats significatives d'aquests productes.

El departament d'Agricultura està impulsant aquest pla, des de fa més d'un any, a petició de les organitzacions agràries davant la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina. Si finalment l'Estat accedeix a donar suport a la mesura, s'espera que la seva aplicació influeixi positivament en els preus percebuts pels productors d'aquestes fruites en les pròximes campanyes.

Característiques del pla

La mesura consistiria en una indemnització de 5.000 euros per hectàrea arrencada amb una superfície màxima a indemnitzar per titular d'explotació de 3 hectàrees. Així mateix, caldria el compromís del titular de l'explotació de no plantar arbres de les espècies de presseguer, nectariner i paraguaià durant 4 anys a partir de l'accés a l'ajut. Segons determina el departament en un comunicat, el període per produir l'arrencada correspondria als anys 2019 i 2020.

Els productors interessats han fet arribar les seves peticions a Agricultura, a les oficines comarcals, així com a les organitzacions agràries, a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i a l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), que han col·laborat en la difusió i recollida de dades.