La cooperativa Fiare Banca Ètica ha finançat la compra per part de Sostre Cívic d'un edifici a Martorell per portar a terme un projecte d'habitatge cooperativa en règim de cessió d'ús.

Fiare Banca Ètica ha informat en una nota de premsa que l'immoble, d'onze habitatges i una superfície mitjana de 48 metres quadrats, era propietat del Banc Bilbao Vizcaya Argentaria, fruit d'un procés d'execució hipotecària el 2012.

Els habitatges es qualificaran d'habitatge de protecció oficial i es destinaran a persones sòcies de la cooperativa que tinguin uns ingressos no superiors al 3,5 de l'Indicador de Renda de Suficiència (IRSC), fixat actualment en 569,12 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals.

El finançament de Fiare Banca Ètica, juntament amb el de l'Institut Català de Finances, ha servit a la cooperativa Sostre Cívic per adquirir l'edifici mitjançant el dret de tempteig i retracte, que dona preferència a Generalitat, ajuntaments i promotors socials com Sostre Cívic per comprar aquests habitatges.

L'habitatge cooperatiu és una alternativa al lloguer o la compra, ja que la propietat és col·lectiva i representa una manera de gestionar l'habitatge de forma grupal, fet que suposa una manera de transformar el mercat immobiliari, evitant l'especulació i garantint el dret a l'habitatge de les persones.

Fiare Banca Ètica assegura que a Catalunya s'han produït 95.000 desnonaments entre el 2008 i el 2017, i que només el 2,5% del parc total espanyol és d'habitatges de lloguer social, amb la qual cosa l'habitatge al nostre país suposa un "problema social no resolt."