El secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, creu que s'haurien de vincular les noves pensions de viduïtat a la renda dels beneficiaris, atès que en alguns casos les persones vídues perceben un salari molt superior al del cònjuge mort i «no sembla raonable que es continuï incrementant la renda de la persona que més recursos té de la família».

Així ho va assenyalar en una trobada amb els mitjans posterior a la inauguració de la jornada «El futur de les pensions. Un repte latent per a l'empresa», organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD), on va posar l'accent que el més raonable és que es millorin les pensions de moltes dones que en perdre la seva parella es troben que han perdut statu quo i qualitat de vida, pel fet que normalment els homes tenen un salari més elevat.

«Quan un home (amb un salari superior al de la seva dona morta) cobra una pensió de viduïtat millora el seu nivell de renda, mentre que quan la cobra una dona (amb menys salari) l'empitjora en termes de renda familiar», va destacar Granado durant la inauguració de la jornada, on va posar l'accent que s'ha de fer alguna cosa per vincular la pensió als nivells de renda del beneficiari.

Granado va puntualitzar que sempre seria una mesura a aplicar per a les noves pensions de viduïtat i que caldria fer-ho «a poc a poc». Respecte a les pensions de viduïtat actuals, el secretari d'Estat va afirmar que el Govern espanyol «l'única cosa que farà és millorar-les».

«Les pensions de viduïtat es van generar per a dones que no podien treballar», va recordar Granado, que va afirmar que és necessari que la societat espanyola indiqui què cal fer amb aquesta prestació.

D'altra banda, Granado va assegurar que el patrimoni net de la Seguretat Social, segons la intervenció general, va registrar una pèrdua de 13.000 milions el 2017 i s'acostarà als 32.000 milions el 2018, de manera que la pèrdua de patrimoni els últims set anys s'acostarà als 100.000 milions.

«Hem anat acumulant desequilibris, perquè disminuïm salaris, però les prestacions han continuat calculant-se com es calculaven abans. L'única cosa que hem fet per disminuir l'augment de les despeses és corregir la revaloració de pensions», va afegir el secretari d'estat.

De cara a la pròxima legislatura, Granado espera que la pensió social complementària vagi tenint més protagonisme, perquè «la millor solució és la previsió social complementària i no l'anticipació de l'edat de jubilació». En aquesta línia, va afirmar que el que es jubili anticipadament haurà de cotitzar més. Així mateix, a llarg i mitjà termini creu que s'han de prendre mesures per millorar les pensions millorant els ingressos. «Aspirem no al fet que el sistema entri en desequilibri, sinó a tenir un equilibri de més qualitat, cobrant més, sens dubte, però gastant millor», va remarcar.

En aquesta línia, també va destacar que durant aquesta legislatura s'ha estat discutint, sense arribar a un acord, la possibilitat d'augmentar la cotització per contingències i abaixar la cotització per desocupació, per eliminar el dèficit de la Seguretat Social, ja que en l'actualitat hi ha superàvit per desocupació. També va advocar per impulsar una política de família, que és necessària, i que no tira endavant per «la retòrica de la dreta i l'al·lèrgia de l'esquerra». Així mateix, va assenyalar que, per la piràmide de població que té Espanya, són necessaris els immigrants.