És possible, i seria desitjable, que molts de vosaltres hagueu copsat darrerament un cert rebombori al voltant de la sala Els Carlins de Manresa. Abans que comencessin les obres de rehabilitació que s'han engegat aquesta setmana, hem intentat explicar amb diverses iniciatives quin és el projecte de la sala i les seves potencialitats. Aquestes darreres setmanes hem pogut comprovar com de bé funciona l'equipament en diversos formats més enllà del teatre, com a sala de projeccions o espai de concerts.

La reforma de la sala Els Carlins no té com a objectiu únicament disposar d'un millor equipament, sinó que és la pedra angular d'un projecte més ampli. Ja sabem que la sala forma part de l'imaginari i de la vida de molts manresans i manresanes. Al llarg de més cent anys, la sala ha estat l'escenari de la vida cultural de la ciutat, però també de vivències personals que lliguen aquest espai amb l'imaginari col·lectiu de la ciutat. Només com a element patrimonial i vivencial ja es justificaria el seu manteniment i millora, però la reforma no té per objectiu mantenir un element patrimonial, sinó que vol mantenir un equipament ben viu.

Una ciutat de la dimensió de Manresa i que aspiri a ser rellevant culturalment ha de gaudir d'una xarxa d'equipaments escènics de diversos formats i capacitats, amb una oferta complementària, tant en la creació i la formació com en l'exhibició. Malgrat que per a alguns sectors encara puguem arrossegar l'estigma d'una ciutat adormida, la realitat és que a Manresa es generem moltes i diverses iniciatives, però d'altres queden pel camí per manca d'espais o suport. Un dels punts estratègics d'aquest projecte és poder donar suport a aquestes iniciatives i oferir una plataforma perquè esdevinguin una realitat. La cultura en general i les arts escèniques en particular són un element dinàmic, i per tant requereixen espais cada cop més diversos i versàtils. Hem de fugir dels equipaments estancs, burocratitzats i costosos perquè són un fre i al final esdevenen una càrrega per a la ciutat. Com a equipament situat al bell mig del Centre Històric, Els Carlins ha d'esdevenir un element dinamitzador d'aquest espai de la ciutat. Des de la sala Els Carlins estem convençuts que la cultura és un motor de transformació molt potent, i l'eix format per l'Anònima, sala Els Carlins i Conservatori de Música, convenientment dinamitzat, té una potència extraordinària al cor del Centre Històric; si hi afegim el projecte del teatre Conservatori es formaria una xarxa cultural amb molt potencial. Quan parlem de xarxa hem de parlar també de fluxos i connexions entre tots els seus nodes. D'aquesta manera, iniciatives generades a l'Anònima podem acabar exposant-se als Carlins o al Conservatori, i a la inversa; projectes conjunts del teatre Conservatori i Els Carlins, o del Conservatori de Música i l'Anònima... De moment, des dels Carlins ens avancem i comencem a fer realitat un d'aquests nodes de la xarxa, esperem que la resta no triguin gaire a arribar.