30 de juny de 2019
30.06.2019
Regió7

Preveuen que les obres de reforma d'habitatges creixeran aquest any el 2,4%

El sector considera que es gastaran una mitjana de 700 euros per cada treball, el 3% més

29.06.2019 | 22:41
El sector preveu un increment en el pressupost de les reformes

Es preveu que el sector de les obres de reforma d'habitatges creixi aquest any, atès que es portaran a terme treballs d'aquest tipus en uns 1,6 milions de pisos, 37.600 més (el 2,4% més) que els realitzats l'any passat, segons l'estudi que ha elaborat Arthursen per a la patronal de distribuïdors de materials de construcció Andimac. L'associació també espera un augment del pressupost que els propietaris dels habitatges destinaran a aquests treballs de millora, de manera que estima que es gastaran una mitjana d'uns 700 euros per reforma, la qual cosa suposa el 3% més que l'any 2018.

La millora de la confiança en l'evolució econòmica i la dels salaris constitueixen dos dels motors del creixement que experimenta aquest sector, als quals a més se suma l'auge que presenta el mercat del lloguer. Així, alguns propietaris de pisos que decideixen arrendar inverteixen en alguna obra de millora abans de penjar el cartell de «es lloga». Segons l'estudi, es pot aconseguir fins a un 30% més per la renda de lloguer d'un habitatge reformat.

Andimac va destacar el creixement que el segment de les reformes de la llar experimenta, tot i que, segons denuncia, els ajuts a la rehabilitació que estan inclosos al Pla Habitatge estan en aquest moment «paralitzats». Segons les seves dades, aquest any només es concediran 63 milions en ajuts d'aquest tipus, del total de 357 milions previstos.

Així mateix, la patronal considera que el «culte cap a l'estat dels habitatges» encara és lluny de l'atenció que, segons va assenyalar, reben altres propietats, com ara els vehicles. L'estudi estableix que es destina una mitjana del 5% del pressupost familiar al manteniment del cotxe, davant de l'1,5% que s'utilitza per a la millora de les llars.


Les peticions

Amb la finalitat de fomentar la rehabilitació i, per tant, «l'eficiència de la qualitat dels habitatges», la patronal de materials de construcció planteja al nou Govern que properament adopti un conjunt de mesures, entre les quals hi hauria la petició d'abaixar al 10% l'IVA sobre els materials de construcció, «sempre que suposin almenys el 40% del pressupost del conjunt de l'obra», així com recuperar la desgravació per reforma de l'habitatge habitual.

Segons va assenyalar aquesta patronal, una reforma integral mitjana d'un habitatge d'uns 90 metres quadrats suposa un import d'uns 26.000 euros, dels quals el 60% correspon als materials de construcció i el 40% restant, a la mà d'obra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook