17 de octubre de 2019
17.10.2019
Regió7

Les licitacions estatals a Catalunya pugen el 136%

L'increment s'explica per la baixa licitació «crònica» dels últims anys

17.10.2019 | 00:16
L'AVE de Girona, el primer dia de funcionament

La licitació oficial d'obres de l'Estat espanyol a Catalunya s'ha disparat el 136% entre gener i setembre fins als 445 milions d'euros, segons les dades de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC). L'increment s'explica, principalment, pels nivells «crònics» de baixa licitació en els últims anys i, de fet, la xifra actual encara és lluny de la mitjana de les últimes dues dècades.

Les licitacions de la Generalitat també creixen, el 45%, amb un valor de 363 milions d'euros, i són el 24% del total. En canvi, baixen el 10% les licitacions d'administracions locals, tot i que segueixen sent el nivell administratiu més actiu, amb el 46% del total licitat i ofertes per un import de 681 milions d'euros. En total, els concursos repunten el 25%.

L'Estat representa el 30% del total de les licitacions, i creix malgrat la pròrroga pressupostària i perquè es comptabilitzen en aquest període concursos en gran part sufragats pel pagament dels usuaris, com els d'AENA-ENAIRE, ADIF, Autoritats Portuàries de Barcelona i Tarragona, Renfe o Correus. En el tercer trimestre, l'import total dels concursos a Catalunya va ser de 525 milions d'euros, molt inferior del nivell de mitjana dels darrers vint anys, que va ser de 940 milions trimestrals, i 3.750 milions anuals.

Per altra banda, la licitació de serveis d'interès de les constructores i els seus grups, entre gener i setembre, va ser de 860 milions d'euros, un increment del 66% impulsat per la Generalitat i l'Estat malgrat una caiguda del 36% de l'administració local.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit