El Jutjat Mercantil número 13 de Madrid ha condemnat Ryanair a tornar el suplement de 20 euros que va cobrar a una passatgera que viatjava en tarifa estàndard amb una maleta de mà a més de la seva bossa personal, al entendre que va ser una mesura "abusiva" , ja que l'equipatge podia ser transportat en cabina.

En la sentència coneguda aquest dimecres la magistrada atén la demanda de la consumidora i demana que es distingeixi entre la "simple bossa d'escasses dimensions" que no pot considerar-se com a equipatge de mà, ja que "es pot situar perfectament en la part inferior del seient davanter ".

Els fets es van produir el passat 25 de gener en un vol Madrid-Brussel·les operat per la companyia aèria; segons s'exposa en el relat de fets, "després de verificar la tripulació de terra que el seu bitllet d'avió no es corresponia amb la tarifa 'priority'", que permet pujar a bord 2 equipatges -un de petites dimensions i una maleta addicional de màxim 10 quilos-, va obligar a la passatgera a abonar 20 euros per l'equipatge de mà extra.

Tal com sosté ara la titular del jutjat, aquesta conducta "no està emparada" per la norma comunitària que permet a les aerolínies fixar lliurement les tarifes dels seus serveis, és a dir, la quantia que cobrarà la companyia pel transport així com les seves condicions.

La jutge entén que Ryanair va incórrer en una conducta "abusiva" al aplicar aquest suplement en tant que va retallar "els drets que el passatger té reconeguts per llei, generant un greu desequilibri de prestacions entre les parts contractants.

No obstant això, no concedeix la indemnització de 10 euros addicionals en concepte de danys morals, perquè encara que no té cap "dubte" que la demandant va patir "ràbia i impotència al haver d'assumir un cost que inicialment no tenia previst i veure que la maleta que volia portar amb ella en cabina "anava al portaequipatges de l'avió" aquest malestar "no és suficient com per ser rescabalada".

La sentència, dictada fa unes setmanes, ja és ferma al no haver recorregut cap de les parts en apel·lació davant l'Audiència Provincial de Madrid.