El rebrot de l'activitat econòmica a la Xina va mostrar el mes de juliol passat els primers símptomes de refredament, després que l'evolució del comerç detallista i de la producció industrial quedessin per sota de les expectatives, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística del gegant asiàtic.

En el cas de la producció industrial, el mes de juliol va registrar un creixement interanual del 4,8%, en línia amb l'increment observat el juny, després de quatre mesos d'acceleració de l'activitat en el sector, després de l'enfonsament del 13,5% en els dos primers mesos del 2020.

El valor agregat de la indústria minera va disminuir el 2,6% interanual, mentre que en el cas de la indústria manufacturera va augmentar el 6% i l'1,7% per a les indústries de producció i subministrament d'electricitat, calefacció, gas i aigua.

En el conjunt dels set primers mesos de l'any, la producció industrial xinesa es troba el 0,4% per sota del mateix període del 2019.

El volum del comerç detallista xinès el mes de juliol va assolir un import de 3,22 bilions de iuans (391.913 milions d'euros), la qual cosa representa una caiguda interanual de l'1,1% , després de la baixada de l'1,8% del mes anterior, la qual cosa implica que la dada referent al consum domèstic xinès s'ha mantingut en negatiu tot l'any, amb una caiguda del 9,9% en els set primers mesos.

«Les últimes dades suggereixen que l'economia de la Xina va continuar recuperant-se el juliol, encara que menys ràpid de l'esperat», va indicar Martin Rasmussen, economista per a la Xina de la consultora Capital Economics, que va assenyalar que «l'impuls inicial de la reobertura es va esvair», encara que és d'esperar encara una millora gradual de l'activitat en els pròxims mesos gràcies al suport de les mesures d'estímul.

En aquest sentit, l'expert confia en una renovada acceleració de la inversió en infraestructures en els pròxims mesos, la qual cosa hauria d'impulsar la recuperació en la indústria i la construcció.

D'altra banda, les autoritats de la Xina van assegurar ahir que «l'èxit» i la «prosperitat» de Hong Kong rauen en l'esforç i la feina dels seus ciutadans durant dècades i van rebutjar la influència de tercers països com els Estats Units.

El portaveu del ministeri d'Exteriors del país asiàtic, Zhao Lijian, va insistir que els resultats obtinguts a la regió administrativa especial xinesa no poden ser atribuïts a altres països.