La direcció de Nissan va reconèixer ahir que la decisió d'Acciona de trencar anticipadament el contracte amb la multinacional japonesa i fer fora els seus 500 treballadors posa la companyia «en una situació difícil» per a la represa de les seves activitats industrials el proper 24 d'agost.

A principi d'aquest mes, la direcció i els sindicats de Nissan van arribar a un acord per al tancament de les plantes barcelonines de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca al desembre de 2021 i el reinici de les operacions -la producció estava parada per una vaga de la plantilla- a finals d'agost.

No obstant això, les empreses subcontractades de Nissan podrien truncar els plans de la companyia automobilística.

De moment, Acciona, encarregada de la logística a les plantes de Nissan, ha comunicat un ERO per a 500 empleats i ha donat per trencat de forma anticipada el seu contracte amb l'empresa nipona, que expirava al març del 2021.

A més, altres empreses subcontractades de Nissan amenacen d'impedir la reobertura de la planta de la Zona Franca amb una vaga indefinida per reclamar unes condicions de sortida dignes després del tancament de l'automobilística. Nissan ha confirmat que el 6 d'agost Acciona li va comunicar formalment la resolució del contracte «de manera unilateral i immediata», amb efectes de 10 d'agost.

Aquesta «actuació injustificada per part d'Acciona», explica Nissan, la posa «en una situació» per poder reprendre la producció el 24 d'agost, com està previst.

«La direcció de la companyia està analitzant les alternatives i accions de caràcter urgent que hauria d'implementar per poder mantenir el compromís de reiniciar la seva activitat de producció de vehicles a final del mes d'agost, com a part de l'acord assolit amb la representació social», explica la multinacional.

Respecte a l'amenaça d'alguns proveïdors d'anar a la vaga, Nissan subratlla que «la millor opció a curt termini» per a tots ells és el reinici de l'activitat després de la parada tècnica d'estiu, ja que això permetrà mantenir la càrrega de treball fins al desembre del 2021.

Els responsables de Nissan asseguren que revisaran els contractes que l'empresa manté amb els seus proveïdors amb l'objectiu de garantir l'activitat fins a la data de tancament acordada. Recorda, a més, l'acord assolit amb plantilla i administracions per incloure els proveïdors en la comissió de treball per a la reindustrialització, l'objectiu del qual és buscar alternatives industrials a les plantes de Nissan a Catalunya.

Per la seva banda, Acciona Facility Services va acusar Nissan de no haver ofert cap solució als seus proveïdors davant el futur tancament de les fàbriques catalanes i va subratllar que aquesta «falta de resposta i indefinició» ha conduït els seus subcontractes a una situació «insostenible». Fonts d'Acciona Facility Services van defensar la seva decisió amb l'argument que Nissan «en cap moment» ha ofert als seus subcontractistes una solució que tingués en compte els seus problemes.